Ikea wil niet dat Nederlanders verstoppertje komen spelen

BRON: demorgen.be

Ikea ziet het niet zitten dat duizenden mensen verstoppertje komen spelen in haar warenhuizen in Nederland. Heel wat enthousiaste speelvogels tekenden in op oproepen via Facebook om het kind in zich los te laten in vestigingen in Eindhoven, Amsterdam en Utrecht, maar ’s werelds grootste meubelverkoper schenkt nu klare wijn en steekt een stokje voor die plannen. De Zweedse groep schermt met veiligheidsredenen.

ikea verstopertje

Nochtans had Ikea in België in de zomer van vorig jaar wel groen licht gegeven voor een gelijkaardig initiatief. De 29-jarige Elise De Rijck had “verstoppertje spelen in de Ikea van Wilrijk” op een lijst gezet van 30 dingen die ze nog wou doen voor haar 30ste verjaardag. Ze wou dat doen met enkele vrienden, maar nodigde per ongeluk heel Facebook uit.

Ikea België sprong hier wel op de kar, en uiteindelijk konden zo’n 500 mensen deelnemen aan het spelletje. Na het maken van enkele afspraken konden ze de hele dag loos gaan in de volledige showroom en werd er duchtig verstopt in diepvriezers, onder bedden en zelfs onder de blauwe winkelzakken van Ikea.

In Nederland leek het net iets meer uit de hand te lopen: meer dan 32.000 mensen meldden zich aan voor Eindhoven, voor Amsterdam en Utrecht waren het er respectievelijk 19.000 en 12.000. “Trop is te veel”, ook voor Ikea, dat verwijst naar de veiligheid. “Het is moeilijk te controleren”, zegt woordvoerster Martina Smedberg. “We moeten er zeker van zijn dat mensen veilig zijn in onze winkels en dat wordt moeilijk als we zelfs niet weten waar ze zijn.”

De Nederlandse organisatoren zijn nu op zoek naar alternatieve locaties om de nostalgie van hun kindertijd te laten herleven.

Ikea heeft 13 woonwarenhuizen in Nederland. In ons land zijn er 6 vestigingen.