Bart Wellens stopt: “Heb alles meegemaakt wat je kunt meemaken”

BRON: sporza.be

SPORT: Tweevoudig wereldkampioen veldrijden Bart Wellens bergt zijn crossfiets op. Mindere resultaten en blijvende rugpijn nopen Wellens tot zijn afscheid. “Ik heb het allemaal op een mooie, nette manier gedaan”, verzekert de 36-jarige Wellens.

20150303_200959

Hoewel Bart Wellens nog een contract van een jaar had bij Telenet-Fidea, is zijn afscheid geen enorme verrassing. Wellens’ hoogdagen dateren immers al van enkele seizoenen geleden, vooral in het begin en midden van de jaren 2000, toen hij twee keer wereldkampioen en twee keer Belgisch kampioen werd.

Het was Hans van Kasteren die een tijdje geleden de kat de bel aanbond. “Twee maanden geleden steigerde ik enorm toen ik opstond en las dat Hans had gezegd dat ik beter zou stoppen.”

“Ik dacht eerst: “Nondedju, waarom?” Maar ik ben er toch over gaan nadenken. Toch is er nog een immens verschil tussen het erover hebben en het effectief doen.”

“Er hebben zich veel mensen afgevraagd of dit niet het seizoen te veel was, maar ik heb mij elke cross nog enorm hard geamuseerd. Ik deed de sport nog te graag en heb nooit iets anders gekend. Dan is het moeilijk om eruit te stappen.”

“Anderzijds heb ik de afgelopen jaren ook enorm afgezien. Ik recupereerde steeds moeilijker, had veel pijn in mijn rug en het werd een opdracht om te gaan trainen.”

“Ik heb het op een mooie, nette manier gedaan”

Bart Wellens kijkt met tevredenheid terug op zijn carrière. “Ik heb alles meegemaakt wat je kunt meemaken. Ik ben op heel jonge leeftijd al heel goed geweest.”

‘Ik verwijt mezelf niets. Ik heb het op een mooi, nette manier gedaan. Ook in mijn piekjaren. Mensen denken snel dat er iets loos is als het goed gaat, maar anders had ik nooit al die generaties overleefd. Behalve de laatste generatie.”

“Want er staat ook een jonge generatie klaar die de komende jaren het veldrijden zal domineren. Het wordt steeds moeilijker voor mij om daar tegenop te boksen. Daarom besef ik dat het tijd is om plaats te maken.”

Wellens moet zich ook verantwoorden in de zaak van de ozondokter. Heeft dat een rol gespeeld in zijn beslissing? “Het was een van de druppels die de emmer hebben doen overlopen. Maar het is niet de reden waarom ik stop. Ik zal volgende week ook nog naar de bond gaan. Ik heb er het volste vertrouwen in.”