President Museveni opent markt in Lira, Oeganda

Er werd al sinds mei vorig waarop gewacht, maar eindelijk was het zo ver: president Museveni (Oeganda) bezocht Lira.

Eindelijk gaat de nieuwe markt open waardoor de bakkerij, waar Laura zich – samen met andere mensen zoals ook Ethan – voor inzet, op korte termijn een kraampje kan huren/kopen waar ze dan:

  • Zelf hun producten kunnen verkopen.
  • De kinderen kunnen er leren over verkoop en geld.
  • Er kunnen nieuwe recepten worden uitgeprobeerd, mensen kunnen direct proeven en er is meteen feedback van de potentiële klanten, zo kunnen recepten nog wat aangepast worden tot alles niet lekker maar héérlijk is!

Eerst was er wat onduidelijkheid over waar en wanneer president Museveni de markt zou openen, dat bleek dan uiteindelijk bij het Lira Hotel te zien waar al heel wat mensen waren.

M’n boda zei dat Museveni om 12u de markt zou openen, dus Ethan en ik rond die tijd daarheen, niemand te zien natuurlijk, dus dan maar naar Lira Hotel, waar VEEL mensen waren, daar zou hij later spreken.

We lopen wat rond, wordt Ethan aangesproken door iemand die daar dingen regelt, of we stoelen willen (stel je voor: super veel mensen en super weinig stoelen: the power of our color! En af en toe mag je daar best wel misbruik van maken vonden we).

Worden we neergezet meteen achter de beklede stoelen (die zij voor de BELANGRIJKE mensen, met hoofdletters ja), achter wat legerleiders en vóór de pers! Geen idee hoe we daar terecht zijn gekomen (toen, inmiddels wel, een van onze Oegandese vrienden hier bleek een dagbaantje als bewaker te hebben en die regelmevrouw te hebben gezegd dat ze dat moest doen, wisten we pas na afloop ), voelt heerlijk awkward maar wel vet.

President Museveni aan het woord in Lira. © Laura Beljaars voor PlaymoNews

President Museveni aan het woord in Lira. © Laura Beljaars voor PlaymoNews

Heel wat belangrijke mensen waren aanwezig: het parlement, burgemeester van Gulu en ook de zoon van voormalig president Obote, die ook uit Lira komt en dus door het leven gaat als een lokale held en belangrijker is voor de mensen dan die koning van Lango – die overigens ook aanwezig was -.

Alleen president Museveni liet een twee tal uren op zich wachten.

Na een aantal speeches ging hij praten: super relaxed, grapt wat, maakt wat foutjes, grapt daarover, hij is heel ‘likeble’, ik snap wel waarom ze hem mogen. Maar uiteindelijk zei hij niet zoveel (al praatte hij heel wat af), hij had het over de markt natuurlijk, het nieuwe wegdek, en dat mensen zelf ook iets moesten doen om armoede te bestrijden.

President Museveni opent markt in Lira

Hij was ZEKER NIET de charismatische man die je altijd op tv ziet, had geen inspirerende speech, maar hij sprak recht richting het grote volk zeg maar, op een manier hoe hij aardig gevonden wordt en hoe ze hem begrijpen (niet te moeilijke speech, gewoon dagelijkse dingen). Volgend jaar zijn de verkiezingen dus dat zal daar wel mee te maken hebben!
Super interessant en vet om van zo dichtbij mee te maken! Ik heb met m’n iPhone wat foto’s gemaakt, maar ik mocht geen camera meenemen dus de kwaliteit is niet zo goed, maar je kunt hem herkennen aan de muts. 😉