Matig je snelheid: overstekende driekoningenzangertjes

De drie koningen zijn terug in het land.

De drie koningen zijn terug in het land.

Het is vandaag Driekoningen en daar kan je in Mol niet naast kijken. In de gemeente staan 22 tijdelijke verkeersborden die automobilisten waarschuwen voor overstekende driekoningenzangertjes.

De borden zijn een initiatief van erfgoedcel Kerf, een vereniging die waakt over het erfgoed in zeven Kempische gemeenten. Op de borden staan drie zingende figuurtjes, met de tekst “matig je snelheid, zingende kinderen”.

“De borden zijn bedoeld voor de zingende kinderen uit de omgeving, zodat ze op een veilige manier van deur tot deur kunnen gaan”, zegt Niels Schalley van Kerf aan VRT Nieuws. “Driekoningen zingen is erfgoed en het is belangrijk dat we dat in de schijnwerpers kunnen zetten.”

Ook burgemeester Paul Rotthier (CD&V) is het idee genegen. “Van deur tot deur trekken op Driekoningen is een bekend fenomeen. We hopen dat de Mollenaars die traditie in stand kunnen houden”, zegt hij aan Radio 2 Antwerpen.

De borden staan al een tiental dagen in de straten van Mol en zullen daar ook nog een week blijven staan. “Wanneer ze gaan zingen is niet belangrijk, zolang ze maar gáán zingen”, zegt Schalley.

Basisschool Rozenberg uit Mol gaat bovendien voor het eerst met alle kleuters en kinderen van de lagere school Driekoningen zingen. Om 9 uur verzamelden zo’n 150 “kleine koningen” op de wekelijke markt om aan hun zangronde te beginnen.

BRON: Zico Saerens, Radio 2 Antwerpen