Vader Bontinck boos over “jadicalisejing”-filmpje “

Dimitri Bontinck, vader van Syriëstrijder Jejoen, is woedend over het “jadicalisejing”-filmpje van het Vier-programma “De ideale wereld”. “Ik bekijk met mijn advocaat of ik hen een proces kan aandoen”, zegt hij in De Standaard. Bij Vier benadrukken ze het satirische karakter van het programma.
20150204_183632

“De ideale wereld”, een dagelijkse satirische talkshow met onder anderen Otto-Jan Ham en Jelle De Beule, heeft zijn seizoensstart afgelopen maandag niet gemist. Het programma dook in de archieven en vond daar beelden van de auditie van een jonge Jejoen in het toen nog VT4-programma “Move like Michael Jackson” uit 2010.

Onder de noemer “Jejoen Bontinck, de jadicalisejing” werden de beelden in twee afleveringen – op satirische wijze – gebruikt om de radicalisering van de Syriëstrijder te verklaren.

En daar kan vader Bontinck niet mee lachen. “Zonder toestemming, zonder ons te contacteren, maken ze ons belachelijk. Ik begrijp dat alle internationaal bekende figuren wel eens onderwerp zijn van satire. Maar dit gaat me te ver”, zegt hij. De man dreigt ook met een proces.

Vier

Zowel bij de redactie van “De ideale wereld” als bij zender Vier heeft men naar eigen zeggen nog geen reactie van Bontinck ontvangen. Woordvoerder Kristof Demasure benadrukt aan onze redactie het satirische karakter van het programma. “Alle mensen die in de actualiteit aanwezig zijn, kunnen erin voorkomen. Hij moet zich niet geviseerd voelen.”

De seizoensstart maandag haalde een uitzonderlijk goede score. Meer dan 300.000 mensen keken naar de terugkeer van het programma, het hoogste aantal tot nog toe. Het “jadicalisejing”-filmpje ging daarnaast een eigen leven leiden op sociale media. “Ondertussen is het al meer dan 200.000 keer bekeken”, aldus Demasure.