3,7 miljoen mensen op straat

Historische betogingen voor verdraagzaamheid brengen 3,7 miljoen mensen op straat in Frankrijk.

10934042_959849160710450_1446209844710938492_n

Bron: het nieuwsblad – Annelies Roose

Volgens de eerste schattingen stapten in de Franse hoofdstad Parijs zondag 1,2 miljoen tot zelfs 1,5 miljoen mensen mee in de ‘Mars op de Republiek’. Maar het totale aantal Fransen dat ook in verschillende andere steden op straat kwam ligt veel hoger. Volgens het Franse persagentschap AFP ging het in totaal om minstens 3,7 miljoen mensen. De grootste mobilisering in de Franse geschiedenis.

‘Parijs was zondag de hoofdstad van de wereld.’ Anders kan je het bijna niet verwoorden, gezien de massale opkomst van tienduizenden en nog eens tienduizenden Fransen naar hun hoofdstad, die nog steeds zijn wonden likt na de terreuraanslagen vorige week. Ze hadden allen hetzelfde doel: een boodschap van hoop geven, een boodschap voor verdraagzaamheid. Een neen tegen de gruwel waar ze drie dagen lang door hebben gemoeten.

De ‘Mars voor de Republiek’ ging rond 15 uur van start op de Place de la République, en eindigde op de Place de la Nation, in de buurt van de joodse supermarkt waar vrijdag een gijzeling dodelijk afliep voor vier gijzelaars en gijzelnemer Amedy Coulibaly. Ook vijftig wereldleiders liepen mee, arm in arm. Na ruim een kwartier verlieten ze echter al de route, om veiligheidsredenen, maar niet zonder eerst nog een minuut stilte te houden, en een persoonlijke omhelzing van de Franse president François Hollande te krijgen. Onder meer de Britse premier David Cameron, Duits bondskanselier Angela Merkel, de Italiaanse premier Matteo Renzi, de Spaanse premier Mariano Rajoy en de Turkse premier Ahmet Davutoglu stapten mee, net als premier Charles Michel (MR) en ministers Jan Jambon (N-VA) en Kris Peeters (CD&V). En opmerkelijk: de ‘Mars op de Republiek’ bracht ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas samen.

Hollande zelf bleef ter plekke, bij de families en vrienden van de slachtoffers van de terreurdaden. Onder meer tekenaar Luz en schrijver Patrick Pelloux van het blad Charlie Hebdo gaf hij een innige omhelzing. Intussen vervolgde de indrukwekkende stoet de weg, tot aan de Place de la Nation, met de nabestaanden van de slachtoffers op kop. Het volk bleef maar toestromen, de hele namiddag lang. Zelfs bij zonsondergang zagen de straten van Parijs nog steeds zwart van het volk. Volgens de eerste schattingen zondagavond ging het om tussen de 1,2 en 1,5 miljoen mensen.

Vele andere steden

Parijs was echter niet de enige stad waar mensen hun medeleven massaal op straat kwamen betuigen. Er waren ook grote optochten in Lyon (150.000 tot 200.000 deelnemers), Rennes (115.000 deelnemers), Bordeaux (minstens 100.000 deelnemers), Marseille (60.000) en Perpignan (40.000). Het Franse persagentschap AFP meldde zondagavond dat in totaal minstens 3,7 miljoen mensen waren geteld. In ons land waren er onder meer manifestaties in Brussel en in Gent.

‘Verstoten’ Le Pen in het zuiden

Marine Le Pen, de voorzitster van het extreemrechtse Front National, was niet welkom geweest op de voorbereidingen van de manifestatie in Parijs, en stapte daarom vandaag mee in een optocht in Beaucaire, in het zuiden van Frankrijk, niet ver van Avignon. Le Pen had haar aanhang opgeroepen op straat te komen, maar niet in de hoofdstad. In Beaucaire is het FN thuis: de partij veroverde er vorig jaar de burgemeestersjerp. De voorzitster werd zondag omringd door een duizendtal personen. De Marseillaise werd gezongen, en mensen scandeerden ‘Marine, Marine’.

‘Strengste veiligheidsmaatregelen’

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bevestigde zaterdag overigens dat de ‘strengste veiligheidsmaatregelen’ waren genomen in Parijs. Er werden 4.300 politieagenten ingezet om de veiligheid van de deelnemers te garanderen, onder wie zo’n 150 agenten in burger. Daarnaast hadden ook 1.350 militairen en scherpschutters postgevat langs het parcours. Het metronetwerk reed gratis, maar werd wel extra nauwlettend in de gaten gehouden.