Te veel hygiëne in crèche is mogelijk niet goed voor kind.

BRON: Stien Keunen gva.be
Steeds meer kinderen kampen met allergieën en astma. Volgens longarts en astma-expert aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB en UGent) Bart Lambrecht is die evolutie te wijten aan onze te hygiënische levensstijl. Lambrecht stelt dat kinderen die opgroeien in crèches of kinderen die worden grootgebracht in een groot gezin minder kans hebben op allergieën of astma.

Keerzijde van de medaille

‘Astma en allergie zijn typisch iets van de laatste vijftig jaar’, vertelt Lambrecht. ‘Ze kennen een sterke opmars als gevolg van het succesvol uitroeien in de westerse wereld van wijdverspreide infectieziekten zoals tuberculose en malaria. Dankzij antibiotica, vaccins en een verbeterde hygiëne zijn we die ziekten de baas geworden. Maar er is een keerzijde van de medaille. De extreme en doorgedreven hygiëne-obsessie van westerse mensen heeft ervoor gezorgd dat er bij kinderen een toename is gekomen van allergieën en astma’, aldus Lambrecht. ‘Die obsessie is nefast voor de ontwikkeling van het immuunsysteem van een kind.’

Meer weerstand

Uit Amerikaanse en Duitse studies blijkt dat kinderen die opgroeien in een crèche op lange termijn meer weerstand opbouwen en bijgevolg meer bestand zijn tegen ziektes. Het effect is ook hetzelfde bij kinderen die opgroeien in een groot gezin. Een kind dat niet naar een crèche gaat en enig kind is, waardoor het minder snel met andere kinderen in contact komt, is vatbaarder voor allergieën en astma.

‘Dat een kind in de crèche met bacteriën van andere kinderen te maken krijgt, is meestal niet erg. Infecties trainen zelfs het immuunsysteem’, zegt Lambrecht. ‘Veel infecties in het eerste levensjaar van een kind kunnen het kind helpen beschermen tegen astma en allergieën’.

‘Te veel hygiëne heeft averechts effect op gezondheid’

‘Crèches waar er extreme hygiënische maatregelen worden genomen, zoals het aandoen van chirurgische overschoenen zodat de vloer proper blijft, hebben mogelijk een averechts effect op de gezondheid van kinderen. Een kind moet in zijn eerste levensjaren worden blootgesteld aan bacterieën’, stelt Lambrecht. ‘Dat is op lange termijn zeer voordelig voor die kinderen. Infecties en bacterieën zijn niet per se slecht, ze zijn nodig voor ons afweersysteem’, aldus Lambrecht. ‘We moeten dringend verder onderzoeken hoe de doorgedreven hygiënische maatregelen op crèches een invloed hebben op allergie. Soms zie je averechtse effecten van te proper leven. Als je bijvoorbeeld kinderen vanaf de geboorte laat slapen in een bed met een speciale allergeenwerende overtrek, komt er uiteindelijk meer allergie voor.’

Enkele adviezen

‘De mensen moeten leren om terug ‘normaal’ te doen’, zegt Lambrecht. ‘Overdrijf niet langer met hygiënische maatregelen’, klinkt het. Volgens Lambrecht kan het helemaal geen kwaad als kinderen dingen die op de vloer liggen in hun mond steken. ‘Panikeer dus niet als je kind zich vuil maakt of iets vuil in zijn mond steekt. ‘Je kind gaat echt niet dood van op een vuile vloer te kruipen’.

Opgroeien tussen huisdieren valt ook aan te raden volgens Lambrecht: ‘Er bestaat daar een leuke spreuk over ‘Old MacDonald had a farm, but no asthma’.

Deze tips gaf astma-expert Lambrecht ook mee in een lezing die werd georganiseerd door het wetenschappelijke tijdschrift ‘Eos’, waarin hij het had over de voordelen van een crèche.