Eten Zwitsers echt stiekem hun honden en katten op?

BRON: hln.be

ZWITSERLAND-  “Ongeveer drie procent van de Zwitsers eet in het geheim zijn kat of hond op.” Dat beweert een dierenrechtenorganisatie in het Alpenland, die een petitie heeft ingediend in het Zwitserse parlement om de praktijk te laten verbieden. De consumptie van huisdieren is in Zwitserland inderdaad niet verboden, net zomin als in ons land trouwens.

Het was een ietwat bizar bericht dat gisteren vooral in de Britse media voor consternatie zorgde: honderdduizenden Zwitsers eten hun huisdieren op, voornamelijk honden en katten. Zijn die brave burgerlijke Zwitsers dan in het geheim echt zo’n dierenbeulen?10696327_929457180416315_1035088638449799138_n
Volgens Tomi Tomek van de dierenrechtenorganisatie SOS Chats Noiraigue alvast wel. Drie procent van de Zwitsers bezondigt zich aan het fenomeen, beweert zij. Kat zou zeker met de kersperiode in aantocht hoog op het menu staan in enkele kantons, en dan liefst klaargemaakt zoals konijn: met witte wijn en een snuifje look. Hond zou dan weer verwerkt worden in worst en vooral goed zijn tegen reuma.Zij diende een petitie met 16.000 handtekeningen in bij het Zwitserse parlement om de praktijk te laten verbieden. Want je huisdier opeten is wel degelijk legaal, zo achterhaalde de BBC bij de voedselveiligheidsdienst. Honden- of kattenvlees verkopen is verboden, maar je eigen dier opeten niet, al komt het fenomeen volgens de dienst extreem weinig voor.

Ook in ons land mag je trouwens je eigen hond of kat opeten, zolang het dier aan een natuurlijke dood is overleden tenminste. Want ze mogen niet voor consumptie verkocht worden, en enkel een dierenarts mag een huisdier laten inslapen.

Tomek kreeg bij de politici die ze over het fenomeen aansprak naar eigen zeggen weinig gehoor. “Ze vertelden ons dat het parlement niet zal optreden zolang de bevolking hier niet over in opstand komt.”