Apothekers willen zelf griepprik zetten

De apothekers stellen voor dat zij zelf de griepprik zetten in plaats van de huisarts. Dat zou de procedure volgens hen eenvoudiger maken. Maar ze botsen op bezwaren van de huisartsen. Griepcommissaris Marc Van Ranst stelt voor dat de artsen zelf ook de vaccins verdelen.
12043160_1109051952456836_1494050297966513314_n

De Algemene Pharmaceutische Bond vindt de huidige procedure -voorschrift halen bij de arts, spuit halen bij de apotheker en terug naar de arts voor het zetten van de prik- te omslachtig. “Wij willen dan ook de discussie openen om te onderzoeken of dat beter kan worden georganiseerd”, zegt Jan Depoorter van de bond. Volgens Depoorter kan de apotheker ook meer mensen bereiken.

Maar de huisartsen maken bezwaar tegen het voorstel van de apothekers. “Er zijn praktische en wettelijke bezwaren”, zegt Marc Moens van het artsensyndicaat BVAS. “De huisarts kent ook de patiënten, weet welke aandoeningen ze hebben en wanneer en welke vaccinaties ze moeten krijgen.”

Griepcommissaris Marc Van Ranst stelt voor om de griepvaccins rechtstreeks via de huisartsen te verdelen, zonder de tussenstap met de apothekers. “Dan moet men enkel naar de huisarts, krijgt men daar het vaccin en klaar is kees”, zegt hij in “De ochtend”. Van Ranst vreest wel dat de apothekersbonden het daar wellicht niet mee eens zullen zijn.

De griepvaccinatieperiode begint officieel op 1 oktober.