Duitsland voert per direct grenscontroles in

Bron: destandaard.be

Duitsland is herbegonnen met het uitvoeren van controles aan de Oostenrijkse grens. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken zondagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Berlijn.

Zaterdag arriveerden meer dan 13.000 migranten in München alleen. De afgelopen twee weken zijn er zo’n 63.000 vluchtelingen aangekomen. Duitse politici trekken aan de alarmbel. ‘Ons land bewandelt de limiet van wat we aankunnen. Onze opvangcapaciteit is zo goed als verzadigd’, zegt Sigmar Gabriel, de Duitse vicekanselier in Der Tagesspiegel.

‘Het is niet alleen het grote aantal migranten waarmee we worstelen maar ook de snelheid waarmee ze de grens oversteken. Zulke hoeveelheden migranten tegelijkertijd opvangen, is een uiterst moeilijke taak.’

11986580_1102568533105178_1454816179056088111_n

‘Asielzoekers kunnen niet zomaar opvangland uitkiezen’

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, heeft tijdens een persconferentie in Berlijn bekendgemaakt dat Duitsland opnieuw grenscontroles invoert.

‘We voeren nu onmiddellijk opnieuw grenscontroles in aan de grens met Oostenrijk’, stelt de Maizière. ‘Asielzoekers moeten aanvaarden dat ze niet zomaar een opvangland kunnen uitkiezen. We spreken hier niet over het sluiten van de grenzen of over het niet opnemen van onze verantwoordelijkheid, maar over een georganiseerde doorstroom van asielzoekers.’

‘Dit is ook een signaal aan Europa. Duitsland neemt zijn humanitaire verantwoordelijkheid. De lasten moeten solidair verdeeld worden’, zei de minister nog.

De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB heeft om 17.00 uur het treinverkeer naar Duitsland stopgezet. Ze deed dat op vraag van Duitsland zelf. Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt met de treinen die in omgekeerde richting rijden. De maatregel geldt tot 6.00 uur maandagochtend.

‘We zijn in regel met de wet’

Ook al schort Duitsland tijdelijk het Schengenakkoord op, de Maizière benadrukte tijdens zijn speech dat het land geen wetten in verband met het akkoord overtreedt. ‘We zijn in regel met de wet. Bij dit soort noodsituaties kan een lidstaat deze beslissing volledig legaal nemen’, klinkt het.

Het Schengenakkoord biedt immers de mogelijkheid om in geval van een ‘zwaarwichtige bedreiging van de openbare orde of de binnenlandse veiligheid’ tijdelijk opnieuw grenscontroles in te voeren. Die mogen wel hoogstens 30 dagen duren, of zolang de bedreiging duurt, en de Europese Commissie en de andere lidstaten moeten op de hoogte gebracht worden.

Intussen liet de voorzitter van de Europese commissie, Jean-Claude Juncker op Twitter weten dat hij al contact heeft opgenomen met Angela Merkel. In de tweet lijkt hij een mildere toon aan te slaan dan de Duitse en Oostenrijkse media.