Crowdfundingsactie om ruimtepak Armstrong te laten herstellen

Het Smithsonian Institution dat het National Air and Space Museum in Washington in de VS beheert heeft een crowdfundingsactie gelanceerd om geld in te zamelen om het ruimtepak van Neil Armstrong te laten herstellen. Er zou een half miljoen dollar ingezameld moeten worden.
11695972_1070397442988954_752229276600073091_n

Het ruimtepak dat Armstrong droeg op 20 juli 1969 brokkelt langzaam af. In het museum hangt een replica, maar het is de bedoeling dat de 50e verjaardag van de maanlanding in 2019 gevierd wordt met een nieuwe expo waar het oorspronkelijke pak het pronkstuk van wordt.

Het pak is momenteel in slechte staat en ligt sinds 2006 in een speciale klimaatkamer. Cathy Lewis van het Air and Space Museum omschrijft het als “een complexe machine”. “Het is van verschillende materialen gemaakt. Deze materialen afzonderlijk bewaren is makkelijk, maar de moeilijkheid is om het pak in zijn geheel te bewaren.”

Op dit moment is er al 163.000 dollar ingezameld voor de actie “Reboot the suit”, maar volgens de regels van Kickstarter moet het hele project gefinancierd zijn voor 19 augustus. De campagne werd gisteren gelanceerd op de verjaardag van de eerste stappen van Neil Armstrong op de maan in 1969.

Wie een bijdrage levert aan het project, krijgt -afhankelijk van de gift- een bijzonder cadeau. Maar ook giften van 1 dollar zijn welkom. “Het is een kleine gift voor u, maar een grote stap voorwaarts naar ons doel”, klinkt het, verwijzend naar de beroemde woorden die Armstrong sprak toen hij zijn eerste voet op de maan zette.