TOP prestatie van onze acro-gymnasten in Baku !

Julie Van Gelder (21), Ineke Van Schoor (19) en Kaat Dumarey (15) hebben de allroundfinale acrobatische gymnastiek voor trio’s gewonnen op de Europese Spelen, Yana Vastavel (15) en Solano Cassamajor (19) werden tweede in de allroundfinale gemengd dubbel. Het trio hield favoriet Rusland achter zich, het duo moest Rusland voor zich dulden. Het is de tweede en derde Belgische medaille in Bakoe na het brons voor taekwondoka Si Mohamed Ketbi.
10629782_1050714168290615_8783240451430377828_n 11377162_1050714191623946_5869360191260330826_n
Van Gelder, Van Schoor en Dumarey legden de basis van het eindzege woensdag al in de kwalificaties. Ze werden toen eerste in de balansoefening en tweede in de tempo-oefening.

Die scores mochten ze meenemen naar de allroundfinale en daaraan begonnen ze dus als eerste, met bijna een punt voorsprong op Rusland.

En onze meisjes, vorig jaar goed voor brons op het WK, hielden het hoofd koel in de combinatie-oefening. Ze deden opnieuw beter dan Rusland en voelden zich zo zegezeker.

Ze moesten nog even wachten tot alle elf landen hun oefening hadden gedaan, maar de buit was binnen. Ook wereldkampioen Groot-Brittannië ging er niet meer over, die werden zesde. Rusland was de tweede van het WK 2014.

En het hoeft hier niet te stoppen voor de drie Belgen, want zondag staan de finales van de tempo- en balanscompetitie op het menu.

Voor het gemengde duo Vastavel-Cassamajor werd de logica gerespecteerd. In de kwalificaties van tempo en balans was Rusland telkens eerste, voor België. In de combinatie-oefening was dat niet anders. Zondag krijgen ze ook nog een kans in de tempo- en balansfinales.

Van Schoor: “Niet naar Rusland gekeken”

Ineke Van Schoor was door het dolle heen met het goud: “Dit is de mooiste medaille, die van de allroundfinale, net als in het artistieke turnen.”

“Voor ons is het als niet-olympische sporters belangrijk om hier te kunnen winnen tussen de olympische disciplines.”

Rusland kwam voor België in actie in de finale. De Belgen wisten dat ze met 27,620 punten goud had, maar ze deden met 28,660 veel beter.

“Het was spannend”, zegt Van Schoor. “Dankzij onze grote voorsprong moest alles lukken in onze oefening, zonder daarbij te veel risico’s te nemen. En dat is gelukt.”

“We hebben niet naar de Russinnen gekeken en ons op onze eigen prestatie gefocust. Ik hoop dat deze titel een goeie zaak betekent voor de acrogym en dat de sport dankzij deze gouden medaille meer media-aandacht krijgt.”

Kan er nog meer in de tempo- en balansfinale van zondag? “We gaan nu een beetje genieten en daarna alles geven. We gaan natuurlijk weer voor goud.”

Vastavel en Cassamajor: “Dit zilver is goud waard”

Twee maanden geleden scheurde Yana Vastavel de ligamenten van haar elleboog. Na een harde revalidatie is dit zilver op de Europese Spelen een enorme bekroning.

“Het is het mooist moment uit onze carrière”, klinkt het. “Vorig jaar werden we vierde op het WK en dat liet een bittere smaak na. Dit zilver is goud waard voor ons.”

Enkel het Russische koppel was net iets te sterk voor Vastavel en Cassamajor. “Ze staken er bovenuit en waren veel te sterk. Voor onze oefening hadden we heel veel stress, dus met het zilver zijn we zeker tevreden.”

“We moesten ons programma door de elleboogblessure op het laatste moment aanpassen. Dat maakte het niet gemakkelijk. Zilver halen in die omstandigheden is toch knap.”

Zondag komt het Belgische duo ook nog in actie in de finale van de tempo- en de balanscompetitie en ook daar is een medaille niet ondenkbaar. “Aan het goud denken we niet, daarvoor zijn de Russen te sterk. Maar je weet natuurlijk nooit. Ze kunnen ook een fout maken.”