Coucke: “Ik steek mijn geld liever in 50 nieuwe bedrijven”

BRON: HLN.BE Stefan Grommen

“Ik snap al de heisa, maar ik ben ervan overtuigd dat ik veel meer aan de Belgische staatskas ga bijdragen door te investeren in nieuwe bedrijven.” Dat zei Marc Coucke in een reactie op de berichtgeving dat hij geen belasting moet betalen op de meerwaarde van de verkoop van zijn aandelen in Omega Pharma. Het farmabedrijf werd gisteren voor 3,6 miljard euro overgenomen door het Amerikaanse Perrigo.

10414527_918840151478018_4781237154164125626_n

Ik zal meer bijdragen aan staatskas via investering in nieuwe bedrijven

Marc Coucke

“Ik heb hierin altijd een sociaal en neutraal standpunt ingenomen”, verdedigde Coucke zich. “Ik zeg niet dat zoiets eerlijk is, maar het systeem is verkeerd. Wij hebben fortuinen betaald aan sociale lasten. De medewerkers verdienen niet te veel, ze kosten te veel. Ik ben een van de weinige ondernemers die ook tegen de indexsprong is.”

Coucke is ervan overtuigd dat hij veel meer aan de Belgische staatskas gaat bijdragen door te investeren in nieuwe bedrijven, “dan het nu in de niet-efficiënte bodemloze put van de Belgische overheid te steken”. “Het Belgische systeem kost veel te veel aan de werknemers. Ik steek het geld liever in vijftig nieuwe bedrijven.”

Coucke kondigde aan dat hij een nieuw fonds zal opstarten dat investeert “in startups van jonge Belgische IT- en internetwizards” en een fonds voor fundamenteel onderzoek naar kankerproducten.