Kinderboerderij ’t Struisvogelnest moet 25.000 euro betalen voor spelende kinderen.

BRON: hln.be

De populaire kinderboerderij ’t Struisvogelnest in Lier lijkt in zijn voortbestaan bedreigd door een escalerende burenruzie. Enkele buurtbewoners die eerder al de mobiliteitsimpact ervan bekritiseerden, hebben de voorbije weken een deurwaarder gestuurd om onder meer vermeende niet vergunde horeca-activiteiten vast te stellen.

Burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) had al gesprekken met beide partijen en hoopt hen weldra samen rond de tafel te krijgen om tot een oplossing te komen.

20150505_194520
Verkeersdrukte

’t Struisvogelnest is een voormalig landbouwbedrijf dat enkele jaren geleden werd omgevormd tot een kinderboerderij. De zaak lokte al snel heel wat bezoekers. Enkele buren begonnen echter te klagen over de toenemende verkeersdrukte in de omgeving en startten een juridische procedure rond de parking, die zonder vergunning op een wei van het bedrijf was gevestigd.

“Men wil ons gewoon weg”

“We zijn toen ingegaan op de klachten: we hebben een vergunning aangevraagd en zelfs de parking naar achteraan verplaatst zodat het verkeer niet meer langs die buren zou rijden”, zegt Ellen Gielis, een van de uitbaters. “Maar nu lijkt het niet meer enkel over mobiliteit te gaan, men wil ons gewoon weg. Een deurwaarder heeft ons een dwangsom van 21.000 euro opgelegd voor allerlei vaststellingen zoals kinderen die hier spelen en het verkopen van pannenkoeken van onze eigen struisvogeleieren. De wetgeving is daar zeer onduidelijk over en we hebben al verschillende instanties om advies gevraagd, maar niemand kan ons vertellen of die activiteiten verboden zijn op een kinderboerderij. Onze inkomsten hangen daar echter van af, want we vragen geen toegangsprijs.”

Burgemeester Boogaerts wil omwille van de lopende juridische procedures geen inhoudelijke commentaar kwijt, maar stelt te hopen dat een gesprek met hem als bemiddelaar nog tot een oplossing kan leiden. Sympathisanten van de kinderboerderij hebben intussen een steunpagina op Facebookopgericht met al 6.200 ‘likes’.