Planckendael slacht dieren “op overschot” en voedert die aan roofdieren

Dierenpark Planckendael maakt soms dieren af die het op overschot heeft, waarna het vlees aan de roofdieren wordt gevoederd. Vorige maand werden zo nog twee bizons en een algazel geslacht. “Het gaat om dieren in een kweeksituatie die in geen enkele andere dierentuin terechtkunnen.”

Algazellen bestaan enkel nog in dierentuinen, waar ze overleven dankzij kweekprogramma’s. Toch werd er half maart in Planckendael in Mechelen een gezonde algazel bewust gedood en hetzelfde lot was twee bizons beschoren, schrijft Het Laatste Nieuws.

IMG_20150417_195857

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen, waartoe Planckendael behoort, geeft toe dat het euthanaseren van dieren deel uitmaakt van het beleid rond “surplusdieren”: gezonde dieren die “op overschot” zijn en die ook niet in andere Europese parken terechtkunnen.

“En het is zo dat, zeker in kuddes, er vaak maar 1 mannetje en verschillende vrouwtjes zijn, waardoor ook daar voor hen geen plaats is”, zegt Francis Vercammen, dierenarts in Planckendael. “Het is dus vaak de genetische variatie die problemen veroorzaakt. Een dier groeit op in een kudde, met pa, ma en tantes, maar als dat dier volwassen wordt en zijn hormonen beginnen te spelen, dan kunnen ze niet meer samenleven. Mochten we ze toch samen in 1 kudde laten, dan gebeuren er vreselijke ongelukken.”

Vercammen begrijpt wel de gevoeligheid rond het euthanaseren van gezonde “surplusdieren”. “We doen het zelf ook niet met plezier, maar het is een deel van het leven geworden.”

Het is niet de eerste keer dat het doden van surplusdieren ophef veroorzaakt. Vorig jaar was er nog heel wat opschudding over de Zoo van Kopenhagen, die een giraf aan de leeuwen had gevoederd.