Vinyl zit in de lift

De omzet van de Belgische muziekindustrie is in 2014 gedaald met bijna twintig procent tegenover 2013. Muziek op vinyl is het enige lichtpunt voor de muzieksector. De verkoop van het nichesegment was vorig jaar goed voor een omzet van 3,19 miljoen euro. Met 150.000 verkochte platen is dat een verdriedubbeling van de platenverkoop ten opzichte van 2010, meldt de Belgian Entertainment Association (BEA).
IMG_20150414_175007~2 IMG_20150414_175136

De muzieksector heeft het zwaar te verduren in België. De omzet van de muziekmarkt in België is in 2014 gedaald met 19 procent tot net geen 105 miljoen euro.

De daling van de verkoop van cd’s met 27 procent is volgens de BEA te verklaren door de daling van het aantal verkooppunten als gevolg van het faillissement en de sluiting van de keten Free Record Shop en de distributeur Multi Media Services.

De verkoop van cd’s blijft de grootste bron van inkomsten. Uit de jaarlijst van Ultratop blijkt dat 65 van de 200 best verkochte albums in 2014 afkomstig zijn van lokale artiesten. Muziekstreaming groeit in België trager dan in andere landen in Europa, waar streaming soms wordt aangeboden in bundel met een internetabonnement.

Vinyl enig lichtpunt voor de muzieksector

De verkoop van muziekalbums op vinyl zat in 2010 helemaal in het slop, toen er nog maar 46.971 platen werden verkocht. In 2014 gingen er 150.000 platen over de toonbank, een verdrievoudiging. “Tegenwoordig worden platen verkocht in de grotere winkelketens. Dat was enkele jaren geleden nog ondenkbaar toen de vinylliefhebber enkel in de gespecialiseerde platenzaak terecht kon”, verklaart Olivier Maeterlinck van BEA de stijging.

De omzet die de toegenomen platenverkoop genereerde, is zelfs meer dan verviervoudigd, van 773.525 euro naar 3,19 miljoen euro. “De gemiddelde platenprijs is in de loop der jaren toegenomen omdat het aanbod sterk is toegenomen. Artiesten brengen opnieuw hun nieuwe albums uit en dit in verschillende versies”, aldus Maeterlinck.

Maar de BEA-voorzitter plaatst het succes van vinyl in perspectief. “‘Racine carrée’ van Stromae was de best verkochte plaat in 2014 met 1.000 exemplaren. Maar zijn album werd wel meer dan 100.000 keer gekocht op cd of online. Vinyl blijft met amper drie procent marktaandeel een nichemarkt in de totale omzet van de muzieksector.

Ook in het Verenigd Koninkrijk blijft de vinylverkoop stijgen. Daarom, en naar aanleiding van Record Store Day, heeft het VK sinds deze week weer een vinyl-hitlijst.

Zo een vaart zal het in België niet lopen, tempert Sam Jaspers van Ultratop, de officiële Belgische hitparade, de verwachtingen. “Omdat de Vlaamse en Waalse markt zo sterk verschillen, zou er dan een hitlijst voor de Vlaamse vinylverkoop moeten komen”, zegt Jaspers. “En dat is onmogelijk omdat die markt gewoon te klein is.”