Maandelijks archief: maart 2016

STAM

Vandaag gingen we op bezoek naar het stadsmuseum in Gent. Hier een fotoverslagje:

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

BREAKING: De politie heeft Salah Abdeslam gevonden na 126 dagen!

Salah Abdeslam is levend gevat bij een grootscheepse politieactie in Sint-Jans-Molenbeek. Dat meldt onze VRT-journaliste Caroline Van den Berghe die ter plaatse is. Abdeslam was sinds de terreuraanslagen in Parijs voortvluchtig. De actie was eigenlijk gepland voor morgen, maar is vervroegd na een lek in de Franse media over de gevonden vingerafdrukken van Abdeslam.
gevonden

In de loop van de namiddag raakte bekend dat eenheden van de speciale politie waren binnengevallen in een huis in Sint-Jans-Molenbeek. Er zijn ook schoten gelost. De politiezone Brussel West bevestigt dat twee mensen zijn gearresteerd. Beide arrestanten zijn gewond, onder wie dus ook Abdeslam. “Voor de onderzoekers is het natuurlijk interessanter om iemand levend te kunnen vatten”, zegt tv-journaliste Caroline Van den Berghe.

Over de identiteit van de tweede arrestant is nog geen duidelijkheid. Er is ook sprake van nog iemand die in de buurt is aangehouden en nog een verdachte die zich verschanst in een appartement.

Volgens de RTBF waren er vier huiszoekingen in de regio Brussel, onder meer ook in de Delaunoystraat, ook in Molenbeek.

Radiojournalist Philip Heymans bevindt zich in Molenbeek. “Er zijn grijze bestelwagens geplaatst om de plaats van de actie aan het zicht te onttrekken”, beschreef hij rond 17.20uur. “We horen geregeld knallen en dat de politie roept dat mensen naar buiten moet komen.”

“Omwonenden was gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden”, zegt Caroline Van den Berghe. “Sommigen is ook gevraagd om hun woning te verlaten.” Eerst leek het erop dat de actie in de Vierwindenstraat in Molenbeek zo goed als afgerond was, maar rond 18:30 uur hoorde Van den  Berghe weer “enkele schoten”. Ook na 19:00 uur waren er weer knallen te horen.

Eerder vanmiddag was bekend geraakt dat de vingerafdrukken van Abdeslam zijn gevonden in het appartement in Vorst waar de ordediensten vorige dinsdag zijn binnen gevallen.

Bij de antiterreuractie van dinsdag is Mohammed Belkaid gedood, blijkbaar een handlanger van Abdeslam die zich bediende van de valse naam Samir Bouzid. Beiden waren betrokken bij de aanslagen in Parijs, in november vorig jaar.