Maandelijks archief: september 2015

Apothekers willen zelf griepprik zetten

De apothekers stellen voor dat zij zelf de griepprik zetten in plaats van de huisarts. Dat zou de procedure volgens hen eenvoudiger maken. Maar ze botsen op bezwaren van de huisartsen. Griepcommissaris Marc Van Ranst stelt voor dat de artsen zelf ook de vaccins verdelen.
12043160_1109051952456836_1494050297966513314_n

De Algemene Pharmaceutische Bond vindt de huidige procedure -voorschrift halen bij de arts, spuit halen bij de apotheker en terug naar de arts voor het zetten van de prik- te omslachtig. “Wij willen dan ook de discussie openen om te onderzoeken of dat beter kan worden georganiseerd”, zegt Jan Depoorter van de bond. Volgens Depoorter kan de apotheker ook meer mensen bereiken.

Maar de huisartsen maken bezwaar tegen het voorstel van de apothekers. “Er zijn praktische en wettelijke bezwaren”, zegt Marc Moens van het artsensyndicaat BVAS. “De huisarts kent ook de patiënten, weet welke aandoeningen ze hebben en wanneer en welke vaccinaties ze moeten krijgen.”

Griepcommissaris Marc Van Ranst stelt voor om de griepvaccins rechtstreeks via de huisartsen te verdelen, zonder de tussenstap met de apothekers. “Dan moet men enkel naar de huisarts, krijgt men daar het vaccin en klaar is kees”, zegt hij in “De ochtend”. Van Ranst vreest wel dat de apothekersbonden het daar wellicht niet mee eens zullen zijn.

De griepvaccinatieperiode begint officieel op 1 oktober.

Eén op de drie kinderen bezit een eigen tablet

BRON: nieuwsblad.be

Een vierde van de Vlaamse kinderen is meer dan twee uur per dag ter ontspanning bezig met een tablet, smartphone of computer. Een op de drie kinderen tussen 6 en 18 jaar heeft zelf een tablet. Dit blijkt uit een grootschalige opvoedingsenquête van onderzoeksbureau Ivox, in opdracht van Het Belang van Limburg.

In het onderzoek werden 1.000 Vlaamse en 350 Limburgse ouders van kinderen tussen 6 en 18 jaar bevraagd.

Hoe ouder het kind, hoe langer de schermtijd, zo blijkt nog uit de enquête. Van de 6- tot 9-jarigen is 27 procent meer dan een uur per dag met schermpjes bezig. Voor bijna de helft van de zestienplussers is dat meer dan twee uur.

In Limburg ligt de schermtijd zelfs nog hoger dan globaal in Vlaanderen: 61 procent van de Limburgse kinderen is meer dan een uur per dag actief, tegenover 55 procent in Vlaanderen.

Voorts blijkt dat 8 op de 10 gezinnen een tablet in huis heeft. De helft van de kinderen heeft een eigen smartphone en 60 procent is actief op sociale media als Facebook of Instagram.

Fokker krijgt hoogste boete ooit voor verwaarlozing pups

BRON: nieuwsblad.be

LOMMEL / HAMONT-ACHEL –De rechtbank van eerste aanleg in Hasselt heeft een 65-jarige zwartfokker van honden uit Hamont-Achel bij verstek veroordeeld tot het betalen van een forse schadevergoeding van 14.268,22 euro. Noodasiel Lommel had de zaak aangespannen omdat het 26 verwaarloosde pups van de malafide fokker destijds moest opvangen. Na twee jaar procederen krijgt het asiel dan toch eindelijk de kosten voor die opvang terug.

12037999_1107705085924856_7517675888964029210_n

Opvallend is dat de meeste pups ingeënt waren door een dierenarts uit de familiekring van de fokker. Zowel fokker als dierenarts zijn al jaren gekend bij de overheid. De fokker liep in het verleden al twee administratieve boetes op voor een totaalbedrag van 1.700 euro. Tegen de dierenarts – wiens praktijken ook bekend zijn bij de Orde der Dierenartsen – is volgens een overheidsrapport uit 2013 nog te weinig bewijsmateriaal.

De rechtbank in Hasselt verplicht de broodfokker nu tot de terugbetaling van alle kosten die gelinkt zijn aan de opvang van de inbeslaggenomen pups zoals verzorging door de dierenarts, voeding, huisvesting en verzorging. De totale som bedraagt ruim 14.000 euro, een van de hoogste schadevergoedingen ooit uitgesproken in een rechtszaak tegen de malafide hondenhandel.

Spectaculaire vondst: nieuwe mensensoort ontdekt in Zuid-Afrika

BRON: demorgen.be

Wetenschappers hebben een nieuwe mensensoort ontdekt in een grafkamer in een grot in Zuid-Afrika. De ontdekking zal het idee over onze menselijke voorouders veranderen, stellen de onderzoekers.

12036971_1103183583043673_1315428240591479530_n

De volwassen man was 1,50 meter lang, woog 45 kilo en zijn schouders hadden meer weg van een mensaap. Onderzoekers hebben deze nieuwe mensachtige soort ontdekt en homo naledi (ster) gedoopt, naar de vindplaats, een grot in Zuid-Afrika. De eerste vondsten van resten werden al in 2013 gedaan. Volgens onderzoeker John Hawks van de University of Wisconsin oogt de ‘sterrenmens’ als een van de primitiefste mensachtigen die ooit zijn gevonden.

De naledi had een klein brein ter grootte van een sinaasappel, de helft van de moderne mens. Hij had aapachtige kromme vingers, maar voeten die nauwelijks te onderscheiden zijn van de onze, de homo sapiens. “Ik zag iets waarvan ik dacht dat ik het nooit zou zien in mijn carrière”, zei teamleider professor Lee Berger aan de BBC. “Dit was een moment waar 25 jaar als paleoantropoloog me niet op had voorbereid.”

In de Rising-Stargrot, 50 kilometer te noordwesten van Johannesburg, vond onderzoeker Lee Berger van National Geographic de fossiele resten van totaal vijftien homo’s naledi. Het gaat om 1.550 botresten van zowel jonge kinderen als oudere volwassenen. De wetenschappers vermoeden dat de mensachtige daar ooit als afscheidsritueel is neergelegd. Ondanks de primitieve aard hoort de naledi zeker in het geslacht van de mens thuis.

De onderzoekers hebben moeite de datering van de nieuwe mensensoort te bepalen. Dat maakt het lastig de naledi nu al een plek in de menselijke stamboom te geven. “De resten zijn zo goed bewaard gebleven dat je zou denken dat het om een relatief jonge soort gaat, tot mogelijk honderdduizend jaar geleden”, aldus Fred Spoor, Nederlandse hoogleraar evolutionaire anatomie aan het University College London. “De primitieve fysieke kenmerken doen daarentegen vermoeden dat de naledi ten tijde van de homo erectus leefde, die tussen 1,9 miljoen en 400.000 jaar geleden over de wereld trok.” Spoor spreekt van een “spectaculaire vondst”. Hij meent dat er geen rechte afstammingslijn valt te trekken van de naledi naar de homo sapiens, de moderne mens.

“Experiment van de natuur”

Professor Lee Berger noemt de homo naledi op de BBC een “brug” tussen de meer primitieve mensachtigen en mensen. Professor Chris Stringer van het Britse Natural History Museum heeft het over “een heel belangrijke ontdekking”. “Wat we zien is dat meer en meer mensensoorten suggereren dat de natuur experimenteerde met hoe mensen evolueren door verschillende types mensachtigen parallel van elkaar te laten ontstaan in verschillende delen van Afrika. Enkel één lijn overleefde uiteindelijk.”

De laatste keer dat een nieuwe menssoort werd gepresenteerd was in 2003, toen de homo florensis was gevonden, een mensachtige die op het Indonesische eiland Flores was ontdekt. De florensis was opvallend klein, wat hem de bijnaam Hobbitmens opleverde. Hij stierf pas 18.000 jaar geleden uit.

Duitsland voert per direct grenscontroles in

Bron: destandaard.be

Duitsland is herbegonnen met het uitvoeren van controles aan de Oostenrijkse grens. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken zondagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Berlijn.

Zaterdag arriveerden meer dan 13.000 migranten in München alleen. De afgelopen twee weken zijn er zo’n 63.000 vluchtelingen aangekomen. Duitse politici trekken aan de alarmbel. ‘Ons land bewandelt de limiet van wat we aankunnen. Onze opvangcapaciteit is zo goed als verzadigd’, zegt Sigmar Gabriel, de Duitse vicekanselier in Der Tagesspiegel.

‘Het is niet alleen het grote aantal migranten waarmee we worstelen maar ook de snelheid waarmee ze de grens oversteken. Zulke hoeveelheden migranten tegelijkertijd opvangen, is een uiterst moeilijke taak.’

11986580_1102568533105178_1454816179056088111_n

‘Asielzoekers kunnen niet zomaar opvangland uitkiezen’

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, heeft tijdens een persconferentie in Berlijn bekendgemaakt dat Duitsland opnieuw grenscontroles invoert.

‘We voeren nu onmiddellijk opnieuw grenscontroles in aan de grens met Oostenrijk’, stelt de Maizière. ‘Asielzoekers moeten aanvaarden dat ze niet zomaar een opvangland kunnen uitkiezen. We spreken hier niet over het sluiten van de grenzen of over het niet opnemen van onze verantwoordelijkheid, maar over een georganiseerde doorstroom van asielzoekers.’

‘Dit is ook een signaal aan Europa. Duitsland neemt zijn humanitaire verantwoordelijkheid. De lasten moeten solidair verdeeld worden’, zei de minister nog.

De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB heeft om 17.00 uur het treinverkeer naar Duitsland stopgezet. Ze deed dat op vraag van Duitsland zelf. Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt met de treinen die in omgekeerde richting rijden. De maatregel geldt tot 6.00 uur maandagochtend.

‘We zijn in regel met de wet’

Ook al schort Duitsland tijdelijk het Schengenakkoord op, de Maizière benadrukte tijdens zijn speech dat het land geen wetten in verband met het akkoord overtreedt. ‘We zijn in regel met de wet. Bij dit soort noodsituaties kan een lidstaat deze beslissing volledig legaal nemen’, klinkt het.

Het Schengenakkoord biedt immers de mogelijkheid om in geval van een ‘zwaarwichtige bedreiging van de openbare orde of de binnenlandse veiligheid’ tijdelijk opnieuw grenscontroles in te voeren. Die mogen wel hoogstens 30 dagen duren, of zolang de bedreiging duurt, en de Europese Commissie en de andere lidstaten moeten op de hoogte gebracht worden.

Intussen liet de voorzitter van de Europese commissie, Jean-Claude Juncker op Twitter weten dat hij al contact heeft opgenomen met Angela Merkel. In de tweet lijkt hij een mildere toon aan te slaan dan de Duitse en Oostenrijkse media.

Playmobil Super 4 feestje!

Vandaag hebben we op bezoek geweest naar de lancering van Playmobil Super 4! Het was er heel leuk. Het was ook leuk om de helden te ontmoeten. Wil je zelf de Super 4 helden ontmoeten: Ze reizen door België hier vind je alle datums en locaties waar je ze kan vinden: http://download.playmobil.com/public/eCS/Store/benl/presse/SUPER4_MEET_GREET_benl.pdf

Benieuwd naar de Playmobil Super 4 sets? Neem hier een kijkje: http://www.playmobil.be/on/demandware.store/Sites-BE-Site/nl_BE/Search-Show?cgid=Super4

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Mr Bean zet Londen op stelten

BRON: www.nieuwsblad.be

De Britse komiek Rowan Atkinson trok zaterdagmiddag het sjofele pak van zijn personage Mr Bean nog eens aan. Om te vieren dat het precies 25 jaar geleden was dat Mr Bean voor het eerst op televisie kwam, liet hij zich in een zetel op het dak van zijn al even bekende gele Mini Cooper hijsen en reed hij Londen rond. Op de Mall, de grote straat die uitkomt op Buckingham Palace, ging zijn feestje niet onopgemerkt voorbij.

 

11951297_1096424547052910_2629858707837560833_n