Maandelijks archief: juli 2015

Tandarts die leeuw Cecil doodde heeft spijt. #RIPCecilTheLion

De Amerikaanse tandarts die tijdens een jacht in Zimbabwe de beroemde leeuw Cecil heeft gedood, zegt achteraf spijt te hebben. ,,Voor zover ik wist, was alles aan deze jacht legaal”, laat Walter Palmer (55) in een reactie weten.
11822479_1074980332530665_3083262597121358960_n
Wereldwijd is geschokt gereageerd op het neerschieten van de beroemde leeuw. Palmer zegt in een reactie op alle commotie dat hij op pad was met beroepsjagers en dat hij alle benodigde vergunningen had, zo schrijft BBC World. Hij zou 50.000 dollar hebben betaald om op het dier te mogen jagen.
Palmer, die inmiddels zou zijn teruggekeerd in de Verenigde Staten, zegt verder dat hij geen idee had dat het om een beroemde leeuw ging. Pas na de jacht werd hij daarvan op de hoogte gesteld, aldus de tandarts.

De tandartspraktijk van Palmer in Bloomington, Minnesota, was dinsdag gesloten. Mensen hebben ter nagedachtenis aan de leeuw knuffels en bloemen neergelegd bij de praktijk van Palmer.

Maleisië: “Oplossing van mysterie rond verdwenen MH370 lijkt nabij”.

BRON: demorgen.be

Het brokstuk van een vliegtuig dat langs de kust van La Réunion is gevonden, is afkomstig van een Boeing 777. Dat heeft een Maleisische onderminister gezegd. Het enige vliegtuig van dat type dat vermist is, is de verdwenen vlucht MH370, maar of het brokstuk ook effectief daarvan afkomstig is, is nog niet duidelijk.

11800187_1074877962540902_7556172696408685401_n

Het wrakstuk van een vliegtuig dat is aangespoeld op het eiland Réunion is van een Boeing 777. Dit heeft de onderminister van Transport van Maleisië, Abdul Aziz Kaprawi, gezegd. Hij zei de informatie te hebben gekregen van de luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines. Het nummer dat op het wrakstuk stond, zou dit aangeven.

“Hiermee lijkt de oplossing van het mysterie rond de verdwenen MH370 nabij. Dit zou overtuigend bewijs zijn dat de MH370 in de Indische Oceaan is neergestort”, zei Kaprawi aan persbureau AFP.

Ook volgens Martin Dolan, directeur van de Australische Bureau of Transportation Safety, is het “steeds waarschijnlijker” dat het aangespoelde wrakstuk afkomstig is van het vermiste toestel. “De vorm van het object lijkt heel erg op een zeer specifiek onderdeel van Boeing 777-toestellen”, zei Dolan tegen AFP.

Meteen na de vondst van het stuk vleugel werd er al gespeculeerd dat het afkomstig zou zijn van de vermiste vlucht MH370. Het vliegtuig verdween op 8 maart 2014 boven de Indische Oceaan van de radar, met 239 mensen aan boord. Of het wrakstuk – een flaperon – ook effectief afkomstig is van het vermiste vliegtuig is nog niet bevestigd.

Het Franse eiland La Réunion ligt circa 4.000 kilometer ten westen van de zone waar onderzoekers vermoeden dat het toestel in zee is gestort.

Eerder werden vandaag op La Réunion twee plastic flesjes gevonden, een uit China en een uit Indonesië. De vondst is gedaan bij de plek aan de noordoostkust van het eiland waar woensdag een stuk van een vleugel van een vliegtuig aanspoelde. Korte tijd later is er ook een stuk van een koffer gevonden.

Het waterflesje is van een Chinees merk mineraalwater. De andere fles is groter, bevatte een schoonmaakmiddel en komt waarschijnlijk uit Indonesië, meldde de nieuwssite Linfo.re.

Vulkaanuitbarsting

Ondertussen is op het Franse eiland een vulkaan uitgebarsten. De Piton de la Fournaise (Top van de Oven) stoot lava en rook uit. Door deze uitbarsting kan de zoektocht naar andere wrakstukken bemoeilijkt worden, helikopters zouden bijvoorbeeld aan de grond moeten blijven.

De vulkaan, in onbewoond gebied in het zuidoosten van het eiland, is een van de actiefste ter wereld en barst al voor de derde keer dit jaar uit. De uitbarstingen in februari en in mei duurden enkele dagen.

Het Franse eiland ligt ongeveer 700 kilometer ten oosten van Madagaskar in de Indische Oceaan.

Het Grote Vlinderweekend

http://www.natuurpunt.be/het-grote-vlinderweekend-0

Ook verzot op al die vlinderpracht tijdens de zomer? Wij ook!

Tel op 1 en 2 augustus tijdens Het Grote Vlinderweekend de vlinders in je tuin. Zo komen we te weten hoe het gesteld is met de vlinders in Vlaanderen en kunnen we hen beter beschermen.

11822391_1074448569250508_4523592278200174272_n

 

 

Opwarming aarde leidde tot uitsterven mammoet.

BRON:hln.be

Niet alleen de mens, maar ook het klimaat is verantwoordelijk voor het uitsterven van de mammoet. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

11825111_1073320559363309_1585655652807927735_n

Razendsnelle temperatuurstijgingen (4 tot 16 graden in enkele decennia) ten tijde van de laatste ijstijd hebben ertoe geleid dat megafauna als de wolharige mammoet en de reuzenluiaard zijn uitgestorven. De dieren konden moeilijk overleven in de nieuwe, veel warmere omstandigheden omdat de temperatuur onvermijdelijk ook effect had op hun habitat en hun prooien.

In tegenstelling tot wat eerder beweerd werd, is de mens dus niet alleen verantwoordelijk voor het uitsterven van de reusachtige zoogdieren. Vroeger onderzoek suggereerde dat het verdwijnen van de mammoet te wijten zou zijn aan overmatig jagen. Het nieuwe onderzoek, uitgevoerd door Amerikaanse en Australische wetenschappers, benadrukt dat een combinatie van beide factoren de genadeslag uitdeelde aan ’s werelds grootste zoogdieren.

Lees ook

“Wanneer mensen ergens opduiken, hebben ze een verstorend effect”

Alan Cooper

“Mensen proberen één schuldige aan te wijzen: de mens of het klimaat”, vertelt Alan Cooper, hoofdauteur van de studie en onderzoeker aan de Universiteit van Adelaide aan het Amerikaanse mediabedrijf VICE. “Maar wij tonen aan dat beide factoren erg belangrijk geweest zijn. Het is een mes dat aan twee kanten snijdt. De dieren worstelden al met de klimaatverandering, en toen verscheen de mens ten tonele. Mensen hebben immers de neiging om naar nieuwe gebieden te verhuizen als het warmer wordt. En wanneer mensen ergens opduiken, hebben ze een verstorend effect.”

Historische lessen

Cooper en zijn collega’s deden vooral onderzoek naar het einde van het Pleistoceen en het begin van het Holoceen. In die periode steeg de temperatuur, waardoor menselijke samenlevingen tot bloei konden komen. “Het is de stabiliteit van het Holoceen die landbouw en het bestaan van gemeenschappen heeft mogelijk gemaakt. De hele menselijke beschaving is erop gebouwd”, zegt Cooper. “Het laatste wat we nu moeten doen, is het klimaatsysteem porren met een stok. Helaas doen we het toch, door enorme hoeveelheden koolstofdioxide en methaan de atmosfeer in te pompen.”

Het veranderende klimaat en de enorme ecologische voetafdruk die de mens achterlaat, maken dat we uit de studie belangrijke historische lessen moeten trekken. Cooper is bezorgd en meent dat de omstandigheden die de mens vandaag creëert, beginnen te lijken op de omstandigheden die 11.000 jaar geleden zo veel schade veroorzaakten.

Bezoek aan het Gravensteen

We bezochten het gravensteen, daar kwamen we ridders tegen maar ook het spook van het gravensteen…

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

BREAKING: Parijse politie opent vuur op chauffeur die op Tour de France-barricade wil inrijden.

BRON: demorgen.be

De politie van Parijs heeft om 8 uur vanochtend het vuur geopend op een man die met hoge snelheid op een Tour de France-barricade wilde inrijden. De man is voortvluchtig.

Een woordvoerder van de politie in Parijs, Luc Poignant, zeg dat de auto is ontsnapt vanaf de Place de la Concorde. Het Place de la Concorde is onderdeel van de etappe door Parijs, die de renners vandaag afleggen.

“Niet tegen Tour, geen terrorisme”
De politie spreekt tegenover persbureau Reuters van ,”een klein incident”. “Het was niet gericht tegen de Tour de France, het is geen terrorisme. Het is gewoonweg een weigering om te gehoorzamen. Daarvan zijn er elke dag velen.” De politie vermoedt dat de man onder invloed was van alcohol, meldt het Duitse persbureau DPA.

Een donkerkleurig voertuig botste volgens televisiezender RTL bij het Place de la Concorde rond 11.00 uur eerst op een ander voertuig. Toen agenten de bestuurder wilden controleren, botste hij tegen een dranghek. De politie beschoot de auto, maar deze ging er desondanks op hoge snelheid vandoor en is nog altijd spoorloos. Over het aantal inzittenden is onduidelijkheid. Sommige Franse media spreken van een persoon, andere van twee.

Koersdirecteur Thierry Gouvenou zei in een eerste reactie weinig te weten van het incident. Hij verwachtte geen impact op de etappe. De slotrit van de Tour de France begint om 16.35 uur. Rond 17.15 uur rijdt het peloton het centrum van Parijs binnen.

Crowdfundingsactie om ruimtepak Armstrong te laten herstellen

Het Smithsonian Institution dat het National Air and Space Museum in Washington in de VS beheert heeft een crowdfundingsactie gelanceerd om geld in te zamelen om het ruimtepak van Neil Armstrong te laten herstellen. Er zou een half miljoen dollar ingezameld moeten worden.
11695972_1070397442988954_752229276600073091_n

Het ruimtepak dat Armstrong droeg op 20 juli 1969 brokkelt langzaam af. In het museum hangt een replica, maar het is de bedoeling dat de 50e verjaardag van de maanlanding in 2019 gevierd wordt met een nieuwe expo waar het oorspronkelijke pak het pronkstuk van wordt.

Het pak is momenteel in slechte staat en ligt sinds 2006 in een speciale klimaatkamer. Cathy Lewis van het Air and Space Museum omschrijft het als “een complexe machine”. “Het is van verschillende materialen gemaakt. Deze materialen afzonderlijk bewaren is makkelijk, maar de moeilijkheid is om het pak in zijn geheel te bewaren.”

Op dit moment is er al 163.000 dollar ingezameld voor de actie “Reboot the suit”, maar volgens de regels van Kickstarter moet het hele project gefinancierd zijn voor 19 augustus. De campagne werd gisteren gelanceerd op de verjaardag van de eerste stappen van Neil Armstrong op de maan in 1969.

Wie een bijdrage levert aan het project, krijgt -afhankelijk van de gift- een bijzonder cadeau. Maar ook giften van 1 dollar zijn welkom. “Het is een kleine gift voor u, maar een grote stap voorwaarts naar ons doel”, klinkt het, verwijzend naar de beroemde woorden die Armstrong sprak toen hij zijn eerste voet op de maan zette.

Politie zoekt en vind drugs op Dour!

BRON: demorgen.be

De federale politie heeft sinds woensdag al grote hoeveelheden drugs in beslag genomen tijdens controles op het Dour Music Festival in Henegouwen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de controles vandaag. Er werden ook 36 dealers opgepakt.

11703186_1069265746435457_8581729842638179390_n

De politie zet dit jaar extra in op de drugscontroles. In totaal zijn er 192 politieagenten ingezet in de strijd tegen de verkoop en het bezit van verdovende middelen, zowel op de toegangswegen naar het festival als op de festivalsite zelf. De politie noemt de resultaten onrustwekkend.

In totaal werden al 2,758 kilogram cannabis, 1.308 xtc-pillen, 22 LSD-pillen, 136 gram MDMA, 83,6 gram cocaïne, 335 gram speed, 14 gram hallucinogene paddenstoelen, 2 gram heroïne, 30 gram hasj, 42 gram ketamine, 690 LSD-zegels, 10 gram amfetaminen en 9 gram van het kruid Salvia Dinivorum in beslag genomen.

Er werden bovendien 36 dealers opgepakt, waarvan 33 op de festivalsite zelf. Hun drugs, gsm en geld werden in beslag genomen. Een van de dealers, die 250 xtc-pillen bij zich had, werd tegengehouden tijdens een routinecontole. Er werden tot slot 256 processen-verbaal opgesteld voor het bezit van verdovende middelen en bij controles op de weg werden 51 rijbewijzen voor 15 dagen ingetrokken.

De politie benadrukt vandaag nog dat “de aanwezigheid van de politie voor de organisatie van controles de volgende edities zal worden opgetrokken” en dat er een “strategie zal worden uitgewerkt met de organisatie, de autoriteiten en de partners om de problematiek van de verkoop en het bezit van verdovende middelen op het festival op een meer globale manier aan te pakken”.

De politie meldt ook nog dat er reeds 14 administratieve aanhoudingen gebeurden op het festival. Vier jonge Fransen werden in de nacht van 17 op 18 juli op heterdaad betrapt tijdens een gsm-diefstal. Uiteindelijk trof de politie 12 gestolen gsm’s aan. De daders werden doorverwezen naar het parket.

Kustredders zweren bij luide toeter.

Bedankt Dina Bevers voor dit leuke Playmonewsje!

BRON: focus-wtv.be

De misthoorn of “toeter” van de kustredders aan zee blíjft, want er is niets anders dat even luid en duidelijk weerklinkt op het hele strand.

11221412_1068184946543537_2663451989829974101_n

Dat zegt IKWV, de intercommunale voor kustreddingsdiensten. Blijkbaar storen mensen zich vaker aan de misthoorn. Niet alleen op het strand, ook bewoners op de zeedijk ergeren zich aan het schelle geluid. Een echte klacht is er wel nog niet geweest, maar badgasten zijn natuurlijk mondiger dan vroeger en doen bij de redder al eens hun beklag over dat schelle getoeter. De redders proberen ook niet te veel te toeteren en met de badgasten rechtstreeks te communiceren.

Meer klachten over rijgedrag postbodes.

BRON: destandaard.be

De ombudsdienst voor de postsector trekt aan de alarmbel over het rijgedrag van de postbodes. Links rijden, snelheidsovertredingen en rijden op voet- en fietspaden zijn de meest voorkomende klachten. De ombudsdienst kreeg naar eigen zeggen vorig jaar een groot aantal foto’s en filmpjes van verontwaardigde buurtbewoners.

11742887_1066451233383575_3629457040658942709_n

De ombudsdienst maakt van het rijgedrag van de postbodes in zijn jaarverslag 2014 één van de aandachtspunten. ‘Waar dit aanvankelijk vooral ging over uitreikers van kranten, merken we dat er ook steeds meer klachten over overtredingen bij de uitreiking van pakjes en brieven zijn en dat ze driester worden’, luidt het.

‘De afgelopen jaren is bij de organisatie van de uitreiking ingezet op efficiëntie. Dit mag echter niet ten koste gaan van de veiligheid’, waarschuwt de ombudsdienst, die ook klachten over beschadigingen kreeg. ‘Het gaat concreet om schadegevallen aan brievenbussen, gevels, opritten, voertuigen, grasbermen en voortuinen die veroorzaakt worden door de auto of (brom)fiets van de postbode.’

Bpost was niet meteen bereikbaar voor commentaar, maar in het jaarverslag staat dat het bedrijf de ombudsdienst ervan verzekerd heeft zich bewust te zijn van de problematiek. ‘Er werd daarom een project opgestart dat niet alleen alles in kaart brengt, maar dat ook actief de mensen op het terrein meer bewust wil maken en responsabiliseren.’

Quatorze Juilet

Vandaag stond het defilé van Quatorze Juilet in het teken van terrorisme. Over de Champs Élysées reden daarom geen tanks meer, en er waren ook veel minder soldaten. Veel aandacht ging naar de elite-eenheden van de politie en de gendarmerie.

20150714_173927

Playmonews in Parijs

De NMBS waarschuwde deze morgen voor een kameel op het spoor

Iets voor elf uur had de NMBS een mededeling verspreid dat er vertragingen mogelijk waren in Aywaille, omdat er een kameel langs de spoorweg stond of liep. Dat blijkt nu echter een dode kat te zijn.
11666250_1061000207262011_8338670117948360276_n

Gezegd werd dat de kameel afkomstig was uit een nabijgelegen safaripark, en dat hij ook vrij snel terug daarheen werd gebracht. “Het hoeft niet altijd een koe te zijn. Bovendien, met deze hitte…”, zo tweette de NMBS.

Daar blijkt nu echter niets van waar te zijn. Volgens een nieuwe tweet gaat het om een geval van spraakverwarring, en werd “un chat mort” (een dode kat) begrepen als “un chameau” (een kameel).

“’t Is warm voor iedereen” en “Neemt een slokje water”, zo voegde de NMBS er nog toe.

Felle brand bij houtbedrijf in Sint-Gillis-Waas

In Sint-Gillis-Waas in Oost-Vlaanderen heeft een felle brand gewoed bij houtbedrijf Van Gaeveren waar paletten gemaakt worden. Het gemeentelijk rampenplan was een tijd afgekondigd, maar de brand is intussen onder controle. Het bedrijfsgebouw is niet meer te redden. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
11665363_1059804327381599_5073583639449746832_n

Brandweerkorpsen uit de buurt leveren bijstand aan de plaatselijke brandweer. Zij hebben het vuur onder controle gekregen, maar moeten wel nog uren nablussen.

Een vijftiental woningen in de buurt werden geëvacueerd omdat er veel rook hing. De huizen werden wel gevrijwaard van de vlammen en de inwoners kunnen vanavond al terug hun woning in. Op het bedrijventerrein zelf is een perimeter ingesteld en het medisch interventieplan is van kracht zodat de hulpdiensten makkelijker kunnen werken in de hitte, meldt de brandweer van Sint-Gillis-Waas.

“Het ging om een immense brand en er kwam een enorme hitte vrij”, zegt burgemeester Chris Lippens. Twee brandweermannen moesten even wat op adem komen omdat ze bevangen waren door de hitte, maar gewonden zijn er niet gevallen.

De rookpluim was kilometers ver te zien en dreef in de richting van Sint-Niklaas. Uit metingen bleek evenwel dat de rook niet gevaarlijk was omdat er geen asbestdeeltjes in zaten. Aan de omwonenden werd wel gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden.