Maandelijks archief: april 2015

Vrouw steekt ex in diepvries.

BRON: standaard.be

Een 41-jarige vrouw uit Gits is dinsdag officieel aangehouden op verdenking van moord. Dat bevestigt haar raadsman Tom Noyez dinsdag. Ze bewaarde het lijk van haar Nederlandse vriend al een jaar in de diepvries in haar woning. Ze werd maandag opgepakt. Het parket West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, geeft voorlopig geen commentaar in het kader van het lopend gerechtelijk onderzoek.

IMG_20150428_204342

I.D. werd maandagnamiddag opgepakt door de politie. Er volgde een politieverhoor en dinsdag werd ze voor de onderzoeksrechter geleid. De vrouw had al enkele jaren een relatie met de Nederlander J.V. Ze woonden samen in een woning die eigendom is van de verdachte. Daardoor kon ze niet zomaar vluchten van haar vriend.

De vrouw werd frequent mishandeld door de man, die kampte met een alcoholprobleem. Hij bedreigde haar zelfs meermaals met de dood. Daarvan zijn meerdere meldingen geweest bij de politie. Maar rond Moederdag vorig jaar ondernam de vrouw actie. Ze gaf J. slaappillen en wurgde hem. ‘Mijn cliënte had initieel zeker niet de bedoeling om hem te doden. Ze wilde hem gewoon weg uit haar huis, om zichzelf en haar minderjarige dochter te beschermen, ‘ aldus Noyez.

Volgens de advocaat is I.D. wel opgelucht dat haar geheim ontdekt is. Ze heeft de feiten meteen bekend. Donderdagnamiddag verschijnt ze voor de raadkamer.

Meer dan 2.000 bezoekers voor Belevingsfestival aan Zee

BRON: nieuwsblad.be
DE PANNE – De donderdag voor het weekend van Festival aan Zee, is traditioneel de dag voor mensen met een beperking. ‘Bad, Belevingsfestival voor iedereen’ trok dit jaar mensen aan van overal in het Vlaamse land. Volgens schattingen waren ze met meer dan tweeduizend. ‘Zelden meegemaakt’, zegt organisator Jeroen Verdonck. ‘We hebben extra tickets moeten drukken en polsbandjes bijmaken.’
10423787_1019020381459994_8496682461872147255_n
De zon zorgde voor een prima sfeertje : overal op de Zeedijk en in het zand zag je mensen die dansten en zongen. ‘Mensen met een beperking vormen een heel enthousiast en dankbaar publiek’, aldus Jeroen. Ambiance troef in de concerttent, waar onder meer Il Sogno (zelf mensen met een beperking) en Jan De Smet, de Fanfaar en de Romeo’s optraden. De Zeedijk was dan weer omgetoverd in een grote Workshop Boulevard, waar de bezoekers aan allerlei activiteiten konden deelnemen en genieten van animatie en straattheater. ‘Het is duidelijk dat dit is voor hen de mooiste dag van het jaar is’, aldus nog Jeroen Verdonck.

Vierjarige jongen zit vast in grijpmachine kermis

BRON: nieuwsblad.be

Grijpmachines op de kermis oefenen vaak een magische aantrekkingskracht uit op kinderen. Een vierjarige jongen heeft nu bewezen dat die aantrekkingskracht zelfs zo groot kan zijn, dat het hem gelukt is om in zo’n grijpmachine vast te komen zitten.

De vierjarige Henry had zijn oog laten vallen op een Minion-knuffel in een grijpmachine in het plaatselijke zwembad. Volgens de Britse krant ‘The Mirror’ had zijn moeder hem wat geld toegestopt om de knuffel proberen te grijpen. Tot groot ongenoegen van Henry liet de grijper het knuffelbeertje voortdurend los. Maar de jongen weigerde op te geven en wilde koste wat kost de Minion-knuffel in zijn bezit krijgen. Henry stak zijn hand in het luik van de grijpmachine in een poging om zijn begeerde knuffelbeer te pakken te krijgen. Maar de kleuter leunde wat te ver naar voren, waardoor hij in de grijpmachine viel.

Harvey, de negenjarige broer van Henry zag alles gebeuren en liep naar zijn moeder om hulp te halen. De moeder schakelde het personeel van het zwembad, waar de grijpmachine zich bevond, in om haar zoontje te helpen bevrijden. Het duurde maar liefst een half uur voordat het personeel de sleutel van de grijpmachine had gevonden en de jongen bevrijd kon worden. Henry mocht als troost wel de knuffel houden.

Planckendael slacht dieren “op overschot” en voedert die aan roofdieren

Dierenpark Planckendael maakt soms dieren af die het op overschot heeft, waarna het vlees aan de roofdieren wordt gevoederd. Vorige maand werden zo nog twee bizons en een algazel geslacht. “Het gaat om dieren in een kweeksituatie die in geen enkele andere dierentuin terechtkunnen.”

Algazellen bestaan enkel nog in dierentuinen, waar ze overleven dankzij kweekprogramma’s. Toch werd er half maart in Planckendael in Mechelen een gezonde algazel bewust gedood en hetzelfde lot was twee bizons beschoren, schrijft Het Laatste Nieuws.

IMG_20150417_195857

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen, waartoe Planckendael behoort, geeft toe dat het euthanaseren van dieren deel uitmaakt van het beleid rond “surplusdieren”: gezonde dieren die “op overschot” zijn en die ook niet in andere Europese parken terechtkunnen.

“En het is zo dat, zeker in kuddes, er vaak maar 1 mannetje en verschillende vrouwtjes zijn, waardoor ook daar voor hen geen plaats is”, zegt Francis Vercammen, dierenarts in Planckendael. “Het is dus vaak de genetische variatie die problemen veroorzaakt. Een dier groeit op in een kudde, met pa, ma en tantes, maar als dat dier volwassen wordt en zijn hormonen beginnen te spelen, dan kunnen ze niet meer samenleven. Mochten we ze toch samen in 1 kudde laten, dan gebeuren er vreselijke ongelukken.”

Vercammen begrijpt wel de gevoeligheid rond het euthanaseren van gezonde “surplusdieren”. “We doen het zelf ook niet met plezier, maar het is een deel van het leven geworden.”

Het is niet de eerste keer dat het doden van surplusdieren ophef veroorzaakt. Vorig jaar was er nog heel wat opschudding over de Zoo van Kopenhagen, die een giraf aan de leeuwen had gevoederd.

Te Gek?!

Playmo Bill dook afgelopen week undercover in de backstage ruimte van Te Gek?! en mocht er niemand minder dan Marcel Vanthilt, Guy Swinnen van The Scabs, Wannes Cappelle van Het Zesde Metaal én topacteur Stefaan Degand interviewen. Tegelijk dan nog! Zij toeren muzikaal & theatraal als “Manische mannen” nog tot eind mei door de Vlaamse theaters om een lans te breken voor mensen met psychische problemen. De boodschap? Durf erover praten. Want 1 op 4 mensen krijgt ermee te maken…
Meer weten? Check dit filmpje! https://www.youtube.com/watch?v=WrFnZRT0nXs
Stefaan Degand Marcel Vanthilt Guy Swinnen van "The Scabs" Wannes Cappelle van Het Zesde Metaal

 

Ook Vlaamse ouders verversen wasbare luiers voor wereldrecord­poging (samen gemaakt met Mila)

Ouders overal ter wereld hebben om 11 uur vanmorgen hun baby verschoond met een wasbare luier. Met de wereldrecordpoging wil men het gebruik van de wasbare luier promoten. Ook in Gent, Antwerpen en Kortrijk deden enkele tientallen ouders mee.
11130775_449952435172470_1963215002_n

De actie maakt deel uit van de “Great Cloth Diaper Change”. De organisatoren willen zo wereldwijd duidelijk maken dat wasbare luiers zowel voor de portemonnee als voor het milieu goed zijn.

Het doel was om meer dan 9.770 baby’s (het huidige wereldrecord nvdr.) tegelijkertijd te verversen. Pas over enkele weken zal bekend zijn of dat gelukt is.

In Gent, Antwerpen en Kortrijk namen telkens een vijftigtal mensen deel.

Ontsnapte zebra’s zetten deel van Brussel op stelten

BRON: knack.be

De lokale politie van Brussel en de brandweer van Vilvoorde zetten de grote middelen in om de ontsnapte zebra’s te vangen. Eén van de dieren kon al snel gevangen worden in een nabijgelegen park maar de andere drie vluchtten verder en kwamen op het grondgebied van Brussel terecht. Daar werden ze opgemerkt door de politie, die onmiddellijk verschillende patrouilles achter de dieren aanstuurde.

20150417_152819

 De drie zebra’s vluchtten daarop terug naar Vilvoorde en één van de dieren kon gevat worden op de Schaarbeeklei. De laatste twee liepen verder het centrum van Vilvoorde in maar kwamen uiteindelijk klem te zitten tussen een aantal garageboxen in de Cyriel Buyssestraat. Daar kon een veearts hen kort voor 16 uur een kalmerend spuitje toedienen zodat ook deze twee laatste dieren konden gevangen worden.

 

Leuke portie slapslick voor Brits koninklijk paleis

De aflossing van de wacht voor Buckingham Palace had vandaag iets weg van een slapstickfilmpje toen een paleiswacht plots onderuit ging na een slippartij.

10955623_1013234448705254_8657264911403736462_nHet lid van de koninklijke wacht viel terwijl honderden toeristen stonden toe te kijken. Ondertussen bleven de collega’s van de onfortuinlijke paleiswacht hun ding doen alsof er niets aan de hand was.

Vinyl zit in de lift

De omzet van de Belgische muziekindustrie is in 2014 gedaald met bijna twintig procent tegenover 2013. Muziek op vinyl is het enige lichtpunt voor de muzieksector. De verkoop van het nichesegment was vorig jaar goed voor een omzet van 3,19 miljoen euro. Met 150.000 verkochte platen is dat een verdriedubbeling van de platenverkoop ten opzichte van 2010, meldt de Belgian Entertainment Association (BEA).
IMG_20150414_175007~2 IMG_20150414_175136

De muzieksector heeft het zwaar te verduren in België. De omzet van de muziekmarkt in België is in 2014 gedaald met 19 procent tot net geen 105 miljoen euro.

De daling van de verkoop van cd’s met 27 procent is volgens de BEA te verklaren door de daling van het aantal verkooppunten als gevolg van het faillissement en de sluiting van de keten Free Record Shop en de distributeur Multi Media Services.

De verkoop van cd’s blijft de grootste bron van inkomsten. Uit de jaarlijst van Ultratop blijkt dat 65 van de 200 best verkochte albums in 2014 afkomstig zijn van lokale artiesten. Muziekstreaming groeit in België trager dan in andere landen in Europa, waar streaming soms wordt aangeboden in bundel met een internetabonnement.

Vinyl enig lichtpunt voor de muzieksector

De verkoop van muziekalbums op vinyl zat in 2010 helemaal in het slop, toen er nog maar 46.971 platen werden verkocht. In 2014 gingen er 150.000 platen over de toonbank, een verdrievoudiging. “Tegenwoordig worden platen verkocht in de grotere winkelketens. Dat was enkele jaren geleden nog ondenkbaar toen de vinylliefhebber enkel in de gespecialiseerde platenzaak terecht kon”, verklaart Olivier Maeterlinck van BEA de stijging.

De omzet die de toegenomen platenverkoop genereerde, is zelfs meer dan verviervoudigd, van 773.525 euro naar 3,19 miljoen euro. “De gemiddelde platenprijs is in de loop der jaren toegenomen omdat het aanbod sterk is toegenomen. Artiesten brengen opnieuw hun nieuwe albums uit en dit in verschillende versies”, aldus Maeterlinck.

Maar de BEA-voorzitter plaatst het succes van vinyl in perspectief. “‘Racine carrée’ van Stromae was de best verkochte plaat in 2014 met 1.000 exemplaren. Maar zijn album werd wel meer dan 100.000 keer gekocht op cd of online. Vinyl blijft met amper drie procent marktaandeel een nichemarkt in de totale omzet van de muzieksector.

Ook in het Verenigd Koninkrijk blijft de vinylverkoop stijgen. Daarom, en naar aanleiding van Record Store Day, heeft het VK sinds deze week weer een vinyl-hitlijst.

Zo een vaart zal het in België niet lopen, tempert Sam Jaspers van Ultratop, de officiële Belgische hitparade, de verwachtingen. “Omdat de Vlaamse en Waalse markt zo sterk verschillen, zou er dan een hitlijst voor de Vlaamse vinylverkoop moeten komen”, zegt Jaspers. “En dat is onmogelijk omdat die markt gewoon te klein is.”

 

Lake Bonyonyi

Met Mini-Laura gaat het goed!

Dit was bij Lake Bonyonyi, een meer in het Zuid-Westen van Oeganda. Het is heel druk in de bakkerij en dat is heel goed, maar uitrusten is ook af en toe nodig! Dus met Pasen ben ik naar Lake Bonyonyi gegaan en daar heb ik lekker genoten van het uitzicht en de stilte om me heen.11157924_10202740046701394_318983384_n

Wat betreft de bakkerij: we zijn nu hard aan het bakken en de markt aan het bekijken, we verkopen aan supermarkten, maar het is echt even afstemmen wat er het beste gekocht wordt, waar winst op wordt gemaakt en wat de goede prijzen zijn. Ook hebben we wat problemen met het brood (we hebben geen broodsnijmachine en broodmessen kun je in heel Oeganda niet vinden) en de distributie (de auto is kapot en er is maar één motor die door de hele organisatie gebruikt wordt), dus we gaan ook weer kijken of we wat fondsen kunnen werven voor een broodsnijmachine en een motor met laadbak!

Het gaat stap voor stap, maar we komen er zeker wel!

Er is goed nieuws jullie kunnen Mini-Laura steunen: Hoe je dat kan doen? Via deze link: http://www.gofundme.com/crolira

Restaurant rekent 50 eurocent aan om babyflesje op te warmen

€0,50 bij op de rekening plaatsen omdat je er het flesje voor je baby van twee maanden oud opwarmt’. Dat bericht plaatste de Leuvense Gitte Denteneer zondag op Twitter. Een foto van de rekening toont hoe Café Rubens op de Grote Markt in Leuven 50 eurocent aanrekent om haar babyflesje op te warmen. De tweet wordt intussen overal op sociale media verspreid.

Intussen heeft ook Horeca Vlaanderen gereageerd op het bericht. Volgens de organisatie mogen horeca-uitbaters een bedrag aanrekenen voor extra dienstverlening, indien de klant daar op voorhand van op de hoogte is gebracht. ‘Het mag, als ergens vermeld staat dat die dienstverlening extra geld zal kosten of als dit mondeling aan de klant meegedeeld wordt’, zegt Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen. ‘Maar dit is verre van gangbaar. Bij nagenoeg alle horecazaken zal dit standaard in de dienstverlening inbegrepen zijn.’

11138576_1011967785498587_7309861853107848225_n

Het aanrekenen van een toiletbezoek komt vaker voor, maar dit heeft volgens Budts tot doel om te vermijden dat mensen die niets consumeren toch gebruikmaken van de faciliteiten. De extra kost van het toiletbezoek staat dan ook steeds duidelijk vermeld.
Wanneer een klant zo’n extra bedrag op de rekening betwist, raadt Horeca Vlaanderen aan om in overleg te gaan met de horeca-uitbater.

 

Hond laat baasje uit

BRON: hln.be

Een wandeling met de hond is goed voor lijf en leden. Tenzij de hond het voortouw neemt.1743563_1009655169063182_7171769943556213403_n

 

Het overkwam deze Tsjechische knaap die alle moeite had om zijn sint-bernard in bedwang te houden. De viervoeter keerde de rollen om en ging met z’n baasje op wandel. Het merkwaardige tafereel werd gefilmd met een dashcam terwijl de hond de jongen over de straat sleepte.