Maandelijks archief: december 2014

De Tijdloze

Playmonews luisterde naar De Tijdloze op studio brussel en nam er plaatjes van.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Vlaamse filmjournalisten kronen ‘Boyhood’ tot beste film van 2014

BRON: demorgen.be

‘Boyhood’ van de Amerikaanse cineast Richard Linklater is verkozen tot beste film van 2014 door de vijftien medewerkers van de maandelijkse rubriek ‘Gewikt’ van het filmtijdschrift Filmmagie, allemaal filmrecensenten en -journalisten van diverse media in Vlaanderen.

1958163_949225088439524_7095768788723231861_n

‘Boyhood’ haalde het uiteindelijk van ‘Leviathan’, een naargeestige tragedie van de Russische filmmaker Andrei Zvyagintsev en de fascinerende fabel ‘Under the Skin’ van Jonathan Glazer.

Op nummer 4 vinden we met ‘Deux Jours, Une Nuit’ van Jean-Pierre & Luc Dardenne de eerste Belgische film terug die een lijstje van drie films van eigen bodem aanvoert, ver voor ‘Waste Land’ van Pieter Van Hees en ‘Violet’ van Bas Devos.

12 jaar coming of age

Aan ‘Boyhood’ werd door Richard Linklater, de maker ook van onder meer ‘Before Midnight’, zowat twaalf jaar lang gewerkt. Het was de bedoeling om de evolutie, de invloed van de tijd op opgroeiende kinderen van een doorsnee Amerikaans gezin te vatten.

Ellar was zeven toen de opnames begonnen, net zoals Lorelei, de dochter van de cineast, als zijn ietwat arrogante zus. ‘Boyhood’ is een ongewone maar tegelijk erg onderhoudende en herkenbare familiekroniek over opgroeien, vriendschap, liefde, relaties, ouder worden, een bestemming in je leven vinden enz.

Film top 10

De film top 10 (met ‘Mommy’ van de Canadese wonderboy Xavier Dolan op tien), kwam tot stand na een rondvraag bij deze 15 filmjournalisten die een lijstje met de beste tien films van het voorbije jaar mochten opstellen. Er werden 57 verschillende films geciteerd.

De meeste geciteerde films zijn her en der nog in de bioscoop te zien. ‘Boyhood’ kwam in de zomer in België in de bioscoop. Met zijn nummer één plaats volgt de film ‘La vie d’Adèle” op, die vorig jaar bij deze enquête als beste uit de bus kwam.

De volledige top 10 verschijnt in het januarinummer van Filmmagie.

West-Vlaams en half-Filipijns jongetje gezocht voor “Eigen kweek”

BRON: Joris Truyts deredactie.be

Voor het tweede seizoen van “Eigen kweek” zijn Eén en productiehuis Eyeworks nog op zoek naar twee jonge acteurs. Het gaat om een West-Vlaams meisje van 4 tot 6 jaar en een West-Vlaams en half-Filipijns jongetje van 4 tot 6 jaar.
10885579_948562865172413_2872818736160635045_n

Beide kinderen moeten praten met een West-Vlaamse tongval en de uitstraling hebben van een 4,5-jarige.

De opnames vinden plaats in Heuvelland, van april tot en met juli 2015. Ouders die interesse hebben, kunnen hun kind tot en met zondag 28 december inschrijven via www.ek.inthepicture.eu.

Wie geselecteerd wordt, krijgt een persoonlijke uitnodiging om deel te nemen aan een van de castingdagen. Die vinden plaats in de tweede helft van de kerstvakantie.

De tweede reeks van “Eigen kweek” zal in het najaar van 2015 te zien zijn op Eén.

Jaaroverzicht 2014

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

“Sommigen zullen geen kerstpakje krijgen”

BRON: deredactie.be Edmond Knevels

Het was even schrikken voor het gezin Dickson, toen ze enkele dagen geleden een uitstapje wilden maken naar een pretpark. Terwijl ze daar naartoe aan het rijden waren, merkten ze een bestelwagen van FedEx op, die, met de deuren wijd open, pakjes verloor. De bestuurder van de bestelwagen had intussen niets door en reed rustig verder.
10610933_944549125573787_5613781048756944415_n

Vader Phil Dickson op CBS4: “Aanvankelijk dacht ik dat we moesten stoppen en die pakjes moesten oprapen. Maar indien we dat gedaan hadden, hadden we de FedEx-bestuurder niet kunnen doen stoppen.”

“Ik hoop dat de bestuurder door dit filmpje niet ontslagen is. Iedereen maakt van die momenten mee, toch?”, vroeg Dickson zich nog af. Daarover wilde FedEx tegenover CBS niets kwijt.

Wel liet een woordvoerder weten dat alle pakjes -een vijftal- uiteindelijk op hun bestemming geraakt waren. Iets wat door Dickson enigszins werd tegengesproken. Toen hij en zijn gezin terug naar huis reden, langs dezelfde weg, vonden ze nog een achtergebleven pakje, dat ze uiteindelijk bij de rechthebbende hebben laten afleveren.

https://www.youtube.com/watch?v=Y0EYi_a4vX4#t=18

Organisatie Tomorrowland “verbaasd” over evenemententaks Boom

BRON: deredactie.be Gianni Paelinck, Radio 2 Antwerpen, Floor Bruggeman 

BOOM- De gemeente Boom voert vanaf volgend jaar een nieuwe belasting in voor evenementen. De taks zal afhangen van het aantal bezoekers. De organisatie van Tomorrowland, voor wie de belasting al gauw 360.000 euro extra kan betekenen, reageert verbaasd op de aankondiging.
10868134_941869325841767_1021475518453378613_n

Het gemeentebestuur van Boom, een coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD stelt in het beleidsplan voor 2015 een evenemententaks voor. Evenementen met meer dan 5.000 deelnemers zullen voortaan een belasting van 0,25 euro tot 2 euro per bezoeker moeten betalen, naargelang de omvang van het evenement. Daarnaast komt er ook een belasting op campingvoorzieningen zoals ook buurgemeente Rumst al heeft.

“Op het ogenblik dat evenementen plaatsvinden met meer dan 50.000 bezoekers brengt dat een hele grote druk mee. Een heel aantal diensten, zoals de milieudienst en mobiliteit, werken maanden op voorhand in functie van zo’n evenement”, verdedigt schepen van Financiën Linda Lauwers (N-VA) de taks.

“Nog niet op de hoogte gebracht”

De organisatoren van het grote en erg populaire dancefestival Tomorrowland, dat jaarlijks plaatsvindt in De Schorre en telkens 180.000 bezoekers lokt, zeggen dat de gemeente hen nog niet op de hoogte heeft gebracht van de nieuwe taks. “We zijn niet alleen verbaasd dit te vernemen via de pers, maar ook omwille van de lopende afspraken die we aangingen met de gemeente Boom in 2014 en die nog lopen tot 2019, gebaseerd op de heldere voorwaarden van de afgelopen jaren”, klinkt het in een eerste reactie.

De belasting geldt overigens niet voor evenementen van de gemeente zelf of voor acties voor het goede doel, zoals Music for Life.

“Gijzeling” in Gent was valse aangifte

BRON: deredactie.be Hans Verbeke, Floor Bruggeman, Dominique Fiers, Sara Van Poucke, Jos De Greef

Er lijkt dan toch geen sprake te zijn geweest van een gijzeling nabij de Dampoort in Gent, zoals eerder was gemeld. De man die een valse aangifte deed, riskeert wel tot twee jaar cel.
10858400_939721742723192_6058229484644047147_n

Vanochtend had een man gemeld dat hij in een appartementsgebouw aan de Pilorijnenstraat in Gent een kalasjnikov op zijn hoofd had gekregen. Hij zei toen ook dat zijn vriend gegijzeld werd door vier mannen die gewapend waren met zulke automatische wapens.

Speciale eenheden van de politie hebben daarop een veiligheidszone ingesteld rond het appartementsgebouw en konden enkele bewoners evacueren. Daarna werd een inval gehouden en werd het gebouw doorzocht, maar er zijn geen wapens gevonden.

De man die “het slachtoffer” van de gijzeling zou zijn, heeft inmiddels aan de politie verklaard dat hij op geen enkel ogenblik gegijzeld werd en dat er nooit wapens bij de zaak betrokken waren. Omdat op hetzelfde ogenblik een gijzeling bezig was in het Australische Sydney, werd even gevreesd voor terreur en de buitenlandse media stortten zich dan ook voluit op de zaak in Gent.

18-jarige is aangehouden

De persoon die de gijzeling meldde, is een 18-jarige man zonder papieren die onlangs veroordeeld werd wegens drugsdelicten. Hij is aangehouden door de onderzoeksrechter wegens valse aangifte van een zware aanval op personen. Daarop staat tot twee jaar gevangenisstraf en een geldboete van 1.800 euro.

De man heeft wellicht de aangifte onder invloed van drugs gedaan, maar dat wordt verder onderzocht.

Sportgala

Op 14 december vond het Sportgala plaats. Een reporter van Playmonews was ter plaatse en maakte een fotoverslag.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Veel hoge gasten voor begrafenis Fabiola maar geen Britse royals

BRON: Rik Arnoudt deredactie.be

BRUSSEL- Net als op de begrafenis van koning Boudewijn, in 1993, waren er veel buitenlandse gasten aanwezig op de uitvaartplechtigheid van koningin Fabiola. De volledige Belgische koninklijke familie uiteraard, maar ook buitenlandse gekroonde hoofden en vertegenwoordigers van andere vorstenhuizen, leden van de federale en regionale regeringen en verschillende oud-ministers. Opvallend: er was geen vertegenwoordiger van het Britse koningshuis.

10009894_938153836213316_8862958221007762264_n

Net zoals in 1993 werd de plechtigheid in de kathedraal van Sint-Michiels en Sint-Goedele geleid door kardinaal Godfried Danneels. In tegenstelling tot 21 jaar geleden – toen Fabiola nog opvallend in het wit gekleed was – was de hoofdkleur zwart.

De rouwstoet werd geleid door een duidelijk geëmotioneerde koning Filip en koningin Mathilde, vergezeld van hun vier kinderen. Daarnaast waren er ook koning Albert en koning Paola, prinses Astrid en prins Lorenz met hun kinderen en ten slotte prins Laurent en prinses Claire met hun drie kinderen.

Opvallend was dat kroonprinses Elisabeth en haar oudste broer prins Gabriel de voorbede lazen, gevolgd door prinses Louise (de oudste dochter van Laurent en Claire), prins Amedeo (oudste zoon van prinses Astrid en prins Lorenz), erfgroothertog Guillaume van Luxemburg en een Spaanse nicht van koningin Fabiola.

Ook de zogenoemde Argenteuil-tak was aanwezig: prinses Lea (weduwe van prins Alexander) en prinses Maria-Esmeralda.

Veel royals

De plechtigheid werd bijgewoond door tal van binnen- en buitenlandse royals en prominenten. Eerst en vooral was er een grote delegatie uit Luxemburg, met onder meer groothertog Henri en groothertogin Maria-Teresa, groothertog Jan (de schoonbroer van koningin Fabiola), erfgroothertog Guillaume en zijn echtgenote Stéphanie.

Uit Spanje waren koning Juan Carlos en koningin Sofia gekomen, uit Nederland prinses Beatrix, uit Zweden koning Carl Gustav en koningin Silvia, uit Denemarken koningin Margaretha, uit Noorwegen koning Harald, uit Japan keizerin Michiko, uit Thailand prinses Sirindhom en uit Marokko prins Moulay Rachid (broer van koning Mohammed VI). Ook de voormalige Iraanse keizerin Phara Diba, de gewezen Italiaanse troonpretendent Victor Emanuel en de voormalige Roemeense koning Mikhaël waren aanwezig

Opvallende afwezigen waren de Britse royals. In 1993 waren koningin Elizabeth en prins Philip nog zelf naar Brussel gekomen. Daarover uiten lezers in de Britse krant Daily Mail hun ongenoegen. “Ik vind het getuigen van een gebrek aan respect”, post iemand. “Schandalig dat niemand van het Britse koningshuis erbij was. Waarvoor betalen we hen?”, schrijft ieman anders. “Britse royals, schaam u”, luidt een andere post. De Britse ambassadeur in Brussel was wel aanwezig op de begrafenis.

Veel prominenten van vandaag en gisteren

Onder de aanwezige prominenten waren er de voorzitters van Kamer en Senaat, premier Charles Michel en ministers van de federale en regionale regeringen. Ook Jean-Claude Juncker was in de kathedraal, oud-premier van Luxemburg en kersvers voorzitter van de Europese Commissie.

Onder de voormalige ministers zagen we Herman De Croo, Melchior Wathelet Sr. en Paula D’Hondt. Uiteraard was ook Jacques van Ypersele de Strihou aanwezig, kabinetchef van koning Boudewijn en koning Albert.

Hoe dan ook heeft de laatste tocht van koningin Fabiola veel belangrijk volk naar Brussel gehaald, net zoals bij de uitvaart van koning Boudewijn op 7 augustus 1993.

Primark in Brussels wordt bestormd op allereerste dag

BRON- Toon Mast demorgen.be

BRUSSEL- Dit zijn geen beelden van de eerste soldendag, wel van de eerste weekenddag sinds de opening van Primark in Brussel. De goedkope kledingwinkel zorgde deze namiddag voor een ware overrompeling in de Brusselse Nieuwstraat.

De massa volk was zo groot dat de politiecombi’s op een bepaald moment vaststonden

10847967_936884529673580_551343171041202797_n

Niet alleen de opening van de tweede Belgische vestiging van de goedkope kledingketen zorgde voor heel wat chaos, ook de eerste zaterdagopening van de winkel zette Brussel op zijn kop.

Iets na de middag moest de politie ingrijpen door een overrompeling in de Nieuwstraat. De toegang van het Muntplein naar de Nieuwstraat werd afgesloten. De massa volk was op een bepaald moment zo groot dat de politiecombi’s op een bepaald moment vaststonden.

Het eerste openingsweekend van Primark zorgt voor een ongeziene chaos. Er waren gisteren al enorme wachtrijen, met wachttijden tot wel twee uur.

Het filiaal in de Nieuwstraat ging afgelopen woensdag open. Die opening zorgde voor een stormloop in Brussel. Het is de tweede winkel van Primark in ons land, na het filiaal in Luik. Er komt er ook nog eentje in Gent.

Nederlands meisje bereikt Zuidpool met tractor

Een Nederlandse meisje, Manon Ossevoort, heeft met haar tractor het zuidelijkste puntje van de aarde bereikt. Over 2.500 kilometer ijsvlakte, van de kust van Antarctica naar de Zuidpool, deed ze 17 dagen.
10846390_936385473056819_1932659883197008294_n

Ossevoort reed een tractor van het type MF 5610 van sponsor Massey Ferguson naar de Zuidpool. Bij haar aankomst heeft Ossevoort er volgens de sponsor een sneeuwpop gemaakt en is ze “verrukt” dat ze deze schijnbaar onmogelijke droom toch heeft gerealiseerd. Ossevoort rekent er volgens Australische media op dat de terugreis minder lang duurt, zodat ze misschien nog voor Kerstmis thuis is.

Het is niet voor het eerst dat er een tractor over de Zuidpool rijdt. Ontdekkingsreiziger Sir Edmund Hillary (1919-2008) was de eerste die gemotoriseerd Antarctica verkende. Hij deed dat in 1958 met Massey Ferguson-trekkers.

Onze redactie

Tijd om onze redactie eens voor te stellen: 


Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

De kerstmarkten zijn geopend

De kerstmarkten zijn geopend! Playmonews ging een kijkje gaan nemen in Gent.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Is Lady Gaga zwanger?

Is Lady Gaga in verwachting? Op sommige foto’s lijkt ze een klein buikje te hebben. De zangeres heeft nog niet gereageerd op haar geruchten. Wij vragen ons af, mocht ze zwanger zijn, dat welk gezond is met haar vleesjurk, waarmee ze “schitterde” tijdens de MTV Music Awards.

1920337_934104466618253_3160264121750602503_n

Te veel hygiëne in crèche is mogelijk niet goed voor kind.

BRON: Stien Keunen gva.be
Steeds meer kinderen kampen met allergieën en astma. Volgens longarts en astma-expert aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB en UGent) Bart Lambrecht is die evolutie te wijten aan onze te hygiënische levensstijl. Lambrecht stelt dat kinderen die opgroeien in crèches of kinderen die worden grootgebracht in een groot gezin minder kans hebben op allergieën of astma.

Keerzijde van de medaille

‘Astma en allergie zijn typisch iets van de laatste vijftig jaar’, vertelt Lambrecht. ‘Ze kennen een sterke opmars als gevolg van het succesvol uitroeien in de westerse wereld van wijdverspreide infectieziekten zoals tuberculose en malaria. Dankzij antibiotica, vaccins en een verbeterde hygiëne zijn we die ziekten de baas geworden. Maar er is een keerzijde van de medaille. De extreme en doorgedreven hygiëne-obsessie van westerse mensen heeft ervoor gezorgd dat er bij kinderen een toename is gekomen van allergieën en astma’, aldus Lambrecht. ‘Die obsessie is nefast voor de ontwikkeling van het immuunsysteem van een kind.’

Meer weerstand

Uit Amerikaanse en Duitse studies blijkt dat kinderen die opgroeien in een crèche op lange termijn meer weerstand opbouwen en bijgevolg meer bestand zijn tegen ziektes. Het effect is ook hetzelfde bij kinderen die opgroeien in een groot gezin. Een kind dat niet naar een crèche gaat en enig kind is, waardoor het minder snel met andere kinderen in contact komt, is vatbaarder voor allergieën en astma.

‘Dat een kind in de crèche met bacteriën van andere kinderen te maken krijgt, is meestal niet erg. Infecties trainen zelfs het immuunsysteem’, zegt Lambrecht. ‘Veel infecties in het eerste levensjaar van een kind kunnen het kind helpen beschermen tegen astma en allergieën’.

‘Te veel hygiëne heeft averechts effect op gezondheid’

‘Crèches waar er extreme hygiënische maatregelen worden genomen, zoals het aandoen van chirurgische overschoenen zodat de vloer proper blijft, hebben mogelijk een averechts effect op de gezondheid van kinderen. Een kind moet in zijn eerste levensjaren worden blootgesteld aan bacterieën’, stelt Lambrecht. ‘Dat is op lange termijn zeer voordelig voor die kinderen. Infecties en bacterieën zijn niet per se slecht, ze zijn nodig voor ons afweersysteem’, aldus Lambrecht. ‘We moeten dringend verder onderzoeken hoe de doorgedreven hygiënische maatregelen op crèches een invloed hebben op allergie. Soms zie je averechtse effecten van te proper leven. Als je bijvoorbeeld kinderen vanaf de geboorte laat slapen in een bed met een speciale allergeenwerende overtrek, komt er uiteindelijk meer allergie voor.’

Enkele adviezen

‘De mensen moeten leren om terug ‘normaal’ te doen’, zegt Lambrecht. ‘Overdrijf niet langer met hygiënische maatregelen’, klinkt het. Volgens Lambrecht kan het helemaal geen kwaad als kinderen dingen die op de vloer liggen in hun mond steken. ‘Panikeer dus niet als je kind zich vuil maakt of iets vuil in zijn mond steekt. ‘Je kind gaat echt niet dood van op een vuile vloer te kruipen’.

Opgroeien tussen huisdieren valt ook aan te raden volgens Lambrecht: ‘Er bestaat daar een leuke spreuk over ‘Old MacDonald had a farm, but no asthma’.

Deze tips gaf astma-expert Lambrecht ook mee in een lezing die werd georganiseerd door het wetenschappelijke tijdschrift ‘Eos’, waarin hij het had over de voordelen van een crèche.

U2 komt naar België

BRON: Jef Vandermosten en Guy Stevens nieuwsblad.be
ANTWERPEN- Voor het eerst sinds 2010 komt de legendarische Ierse rockband U2 nog eens naar België. Even circuleerden geruchten dat de groep de headliner zou zijn van Rock Werchter. In de plaats daarvan komt de iNNOCENCE + eXPERIENCE Tour op 13 en 14 oktober 2015 naar het Sportpaleis in Antwerpen. Het wordt het 25ste optreden in ons land, precies 35 jaar na de eerste keer dat ze naar België kwamen.

U2, dat is de voorbije decennia de band geworden van de grote spektakels. Zo was er begin jaren 90 de ZooTV Tour, de reeks optredens met een indrukwekkend podium vol beeldschermen. Het was een aanklacht van de Ierse band tegen de gang van zaken in de rock- en televisiewereld op dat moment. Het meest spectaculaire dat Bono, The Edge en co al deden, was toch met voorsprong de 360° Tour. Met een eigen podium, The Claw, streken de Ieren neer in steden over heel de wereld. Ze stelden het podium zo op dat mensen er van alle kanten rond konden zitten of staan en van overal ook een goed zicht hadden op de band.