Maandelijks archief: november 2014

Brand in ontmantelde kernreactor Mol geblust

BRON: lla, jns destandaard.be

MOL- Bij het nucleair onderzoekscentrum SCK-CEN aan Boeretang in Mol is donderdagmorgen brand uitgebroken in de ontmantelde kernreactor BR3. Het vuur was snel onder controle en is intussen volledig geblust door de bedrijfsbrandweer en de brandweer van Mol. Het nucleaire onderzoekscentrum stelt dat er in ieder geval geen enkel gevaar voor de omgeving is geweest. De precieze oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

64780_929505380411495_5805594565069367719_n

In de gebouwen van de voormalige kernreactor zijn alle hoogradioactieve elementen al lang verdwenen. ‘Enkel de betonnen buitenschil staat er nog’, zegt Dirk Ceuterick van het SCK-CEN. ‘Wat er vandaag nog gebeurt, is het finaal opkuisen van de site, maar eigenlijk komt dat neer op louter bouwtechnische werkzaamheden.’

BR3 (Belgian Reactor 3) was volgens het SCK-CEN in 1962 de eerste drukwaterreactor in West-Europa en gold als een prototype voor de reactoren in de kerncentrales van Doel en Tihange. De reactor werd in 1987 ook als eerste in zijn soort definitief stilgelegd. De Europese Commissie selecteerde hem daarom als proefproject om de technische en economische haalbaarheid van een reactorontmanteling te bestuderen.

Nadat eerst de hooggeactiveerde onderdelen verwijderd werden en de verschillende kringlopen ontsmet en ontmanteld werden, wordt er momenteel dus nog gewerkt aan de decontaminatie en afbraak van de betonnen infrastructuur.

Eten Zwitsers echt stiekem hun honden en katten op?

BRON: hln.be

ZWITSERLAND-  “Ongeveer drie procent van de Zwitsers eet in het geheim zijn kat of hond op.” Dat beweert een dierenrechtenorganisatie in het Alpenland, die een petitie heeft ingediend in het Zwitserse parlement om de praktijk te laten verbieden. De consumptie van huisdieren is in Zwitserland inderdaad niet verboden, net zomin als in ons land trouwens.

Het was een ietwat bizar bericht dat gisteren vooral in de Britse media voor consternatie zorgde: honderdduizenden Zwitsers eten hun huisdieren op, voornamelijk honden en katten. Zijn die brave burgerlijke Zwitsers dan in het geheim echt zo’n dierenbeulen?10696327_929457180416315_1035088638449799138_n
Volgens Tomi Tomek van de dierenrechtenorganisatie SOS Chats Noiraigue alvast wel. Drie procent van de Zwitsers bezondigt zich aan het fenomeen, beweert zij. Kat zou zeker met de kersperiode in aantocht hoog op het menu staan in enkele kantons, en dan liefst klaargemaakt zoals konijn: met witte wijn en een snuifje look. Hond zou dan weer verwerkt worden in worst en vooral goed zijn tegen reuma.Zij diende een petitie met 16.000 handtekeningen in bij het Zwitserse parlement om de praktijk te laten verbieden. Want je huisdier opeten is wel degelijk legaal, zo achterhaalde de BBC bij de voedselveiligheidsdienst. Honden- of kattenvlees verkopen is verboden, maar je eigen dier opeten niet, al komt het fenomeen volgens de dienst extreem weinig voor.

Ook in ons land mag je trouwens je eigen hond of kat opeten, zolang het dier aan een natuurlijke dood is overleden tenminste. Want ze mogen niet voor consumptie verkocht worden, en enkel een dierenarts mag een huisdier laten inslapen.

Tomek kreeg bij de politici die ze over het fenomeen aansprak naar eigen zeggen weinig gehoor. “Ze vertelden ons dat het parlement niet zal optreden zolang de bevolking hier niet over in opstand komt.”

Playmonews by Night

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Vrijend stelletje veroorzaakt verkeersellende

BRON: hln.be

De Amerikanen Kelli Knutson (24) en Logan Jackson (33) hadden afgelopen zondag een stripclub in het Amerikaanse Springfield in de staat Oregon bezocht. Het bezoek aan de club had het stelletje zodanig opgewonden, dat ze op de terugweg naar huis besloten de auto aan de kant te zetten.

10387539_926021104093256_5390169741038863004_n

De vrijpartij die daarop van start ging, trok de aandacht van voorbijrijdende automobilisten. Gevolg: een grote file. Automobilisten die in de file belandden belden uiteindelijk de politie.

Eenmaal op de plaats delict aangekomen arresteerden de agenten het stelletje. Niet omdat het verboden was te vrijen in de auto, maar ‘omdat ze een verkeersopstopping hadden overoorzaakt,’  meldde de lokale tv-zender KVAL.

Lintworm 4 jaar in hersenen Britse man

BRON- Karen Van Eyken /Het Laatste Nieuws

ENGELAND/UK- Een Britse man die aan hevige hoofdpijn leed, geheugenverlies, verlammingen en een vreemde geur waarnam, bleek met een lintworm opgescheept te zitten. De parasiet leefde meer dan vier jaar lang in de hersenen van de patiënt.

De lintworm had zich gedurende die lange tijd een weg gebaand van de ene kant van de hersensen van de vijftigjarige patiënt naar de andere kant. Artsen stonden dan ook perplex nadat ze een vreemd patroon waarnamen op scans.1669902_925951084100258_8925735705869815309_o
Zeldzaam
Chirurgen konden pas na een biopsie met behulp van parasietspecialisten de boosdoener identificeren als een lintworm die normaal aangetroffen wordt in amfibieën en kreeftachtigen in China. Het bleek om het eerste dergelijke geval te gaan in het Verenigd Koninkrijk. Zulke infectie is dan ook een zeldzaamheid. Sinds 1953 werden nog maar 300 gevallen bij mensen gerapporteerd, in Europa zelfs maar twee.

Besmetting
De onfortuinlijke man, die van Chinese afkomst was maar in Engeland leefde, heeft de parasiet wellicht tijdens een bezoek aan China opgedaan. Hoe hij dan geïnfecteerd is geraakt, is nog onduidelijk. Waarschijnlijk had de Brit besmet voedsel gegeten of besmet water gedronken.

Gevolgen
De lintworm kon in 2012 uit de hersenen verwijderd worden maar de patiënt ondervindt nog steeds de medische gevolgen van het lange verblijf van de parasiet in zijn lichaam.

Leraars moeten enkele jaren langer voor de klas staan

Leerkrachten zullen enkele jaren langer in de klas moeten staan. Veel leerkrachten reageren geschokt. Jean reageert, “ik ben nu 25 en kan het nu al niet meer aan, wat moet dat zijn als ik 60 ben.”

Andere leerkrachten reageren positiever “ik doe mijn werk graag, de kinderen houden mij jong, ze kunnen misschien nog voor mij zorgen later” lacht de 40 jarige Sofie.934891_925453594150007_8504683926789516156_n

Verdwaalde kat zorgt bijna voor ongeluk op piste Gentse Zesdaagse

BRON: Nieuwsblad Geert Herman
GENT – De ploegafvalling GP Lotto tijdens de openingsavond van de Gentse Zesdaagse werd iets voor half twaalf geneutraliseerd toen een poes zich plots onder de renners mengde in ’t Kuipke. Greg De Sutter, zelf een gewezen wielrenner uit Lembeke probeerde het onfortuinlijke dier te vangen en hield er een stevige beet in zijn hand aan over. ‘Een reflex, want je mag niet denken wat er gebeurt als de renners erover tuimelen’, aldus de geschrokken wielerliefhebber.

De Sutter zag het vanuit tribune H tegenover de finish allemaal gebeuren. ‘De kat kwam achter onze rijen gespurt, liep dan even in paniek naar beneden, passeerde voorbij onze voeten en dook toen de piste in, waar ze tot voorbij de bocht aan het scorebord rende om dan in paniek terug naar ons te keren.’

‘In een reflex greep ik ernaar, maar ik had ze niet goed vast, waardoor ze me een fikse knauw in de hand gaf. Ik heb er dan mijn voet op gezet en een jas over gegooid, en een andere man in de tribune kon ze uiteindelijk bij haar nekvel grijpen.’  Vanwaar de onfortuinlijke poes kwam, is niet bekend. Het dier was naar verluidt wel gechipt en werd buitengezet. De renners konden nadien hun tocht ongestoord verder zetten.

 

Het was maar één drol

1424555_924420140920019_6813192715891469604_n

Bron: hln.be

DEINZE- 1.800 euro. Dat moet een 48-jarige bakker uit Deinze ophoesten omdat een controleur van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in een hoekje van zijn bakkerij een hondendrol had opgemerkt. Die bleek afkomstig van een chihuahua, eigendom van de bakker. Het beest kwispelde vrolijk door de zaak maar had dus een cadeautje achtergelaten. De controleur kon er niet mee lachen en uiteindelijk belandde de bakker omwille van de hondendrol op het beklaagdenbankje van de Gentse rechtbank.

“Het was maar één drol”, probeerde de man zich te verweren, maar ook de rechter vond dat zoiets niet kon in een bakkerij. Het attest dat de advocate van de bakker bij had om te bewijzen dat alles intussen weer piekfijn in orde is in de bakkerij, haalde niet veel uit.

 

 

 

Playmonews visit Gent

Playmonews nam een bezoekje aan het mooie Gent.
Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Kerstman overvalt postkantoor

BRON: HLN.BE

In Australië is de politie op zoek naar ‘Bad Santa’, ofwel een stoute kerstman. In Melbourne overviel gisteren een gangster verkleed als kerstman een postkantoor. De verdachte kon ontsnappen met een zak geld. De politie is op zoek naar de man en heeft camerabeelden van de overval vrijgegeven.

“Aanvankelijk dacht het personeel dat de man lekstokken kwam uitdelen. Toen bleek dat hij hen kwam overvallen, waren ze in shock”, aldus Brain Strangmann, woordvoerder van de Australische politie.
10389354_923327077695992_1773112108649120208_n

Vervoersverbod voor pluimvee in Nederland na geval van vogelgriep.

BRON: Deredactie.be – Zico Saerens

In Nederland is een vervoersverbod op pluimvee, eieren en kippenmest afgekondigd. Dat verbod komt er nadat gisteravond vogelgriep is vastgesteld in een pluimveebedrijf in de provincie Utrecht. Het gaat om een variant die ook gevaarlijk is voor de mens. Belgische pluimveebedrijven aan de grens met Nederland krijgen de raad om extra voorzichtig te zijn.
10309490_923288767699823_8620288535680336919_n
Het geval van vogelgriep werd vastgesteld op een boerderij in Hekendorp, in de provincie Uttrecht. Lange tijd was het niet duidelijk om welke variant het precies ging. Het blijkt uiteindelijk om H5N8 te gaan.
Daarom is er sinds vanochtend 11.30 uur in heel Nederland een vervoersverbod op pluimvee, eieren en kippenmest afgekondigd. Het verbod geldt maximaal 72 uur. Daarnaast is er ook een ophokplicht voor pluimvee. Mensen moeten hun kippen dus binnenhouden. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) ziet toe op de naleving van zowel het vervoersverbod als de ophokplicht. Er is ook een bezoekersregeling ingevoerd voor alle pluimveebedrijven, waardoor ze niet meer vrij toegankelijk zijn.

Op het bedrijf in Hekendorp worden 150.000 legkippen afgemaakt. Bij twee pluimveebedrijven in de buurt wordt nog onderzocht of de ziekte daar ook heerst. De uitkomst van dat onderzoek wordt morgen verwacht.

In een zone van ruim 10 kilometer rond de kippenboerderij in Hekendorp geldt het vervoersverbod langer, namelijk 30 dagen. Binnen dat gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven.

H5N8?

De bewuste variant van het virus is een Aziatische versie die begin deze maand voor het eerst opdook in Duitsland. In principe kunnen mensen besmet geraken, maar dat is nog nooit gebeurd.

“Het is algemeen geweten dat het soms op de mens kan overgaan, bij direct en intensief contact met kippen”, zegt Jaap van Dissel van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu aan NOS. Vooral kippenboeren lopen dus een risico.

Voor mensen zouden de gevolgen van zo’n besmetting meevallen, voor kippen is het echter extreem gevaarlijk. Zo’n 30 procent van alle besmette kippen sterft eraan.

Wat met België?

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft lange tijd moeten wachten op officiële informatie. Die kreeg ze uiteindelijk laat deze namiddag van de Europese Commissie.

De situatie wordt naar eigen zeggen op de voet gevolgd. Woordvoerster Lieve Busschots benadrukt wel dat het bewuste gebied waar de vogelgriep is vastgesteld in Nederland, geen zone is met een hoge densiteit van pluimvee. Het bewuste dorp ligt ook niet nabij de grens met België, maar tussen Rotterdam en Utrecht.

Pluimveebedrijven aan de grens met Nederland krijgen de raad om extra voorzichtig te zijn.

Betoger die vijf agenten verwondde en politiemotor in brand stak, blijft in de cel

BRON: HLN.BE

De man die aangehouden was omdat hij bij de rellen tijdens de nationale betoging van vorige week donderdag vijf agenten zou verwond hebben, blijft nog minstens een maand in de cel. De Brusselse raadkamer heeft zijn aanhouding bevestigd, zo meldt het Brusselse parket.
15479_922198111142222_4808831068889184459_n
Bij de rellen die de betoging ontsierden, raakten een honderdtal agenten gewond, werden elf voertuigen in brand gestoken en 62 anderen beschadigd. De politie pakte 43 relschoppers op, twee van hen gerechtelijk. Eén van die twee, die vier agenten zou verwond hebben, kreeg een rechtstreekse dagvaarding. De tweede, die vijf agenten zou verwond hebben, werd voor de onderzoeksrechter geleid en aangehouden.

Het gaat om een man uit Charleroi die al herhaaldelijk opgepakt werd bij betogingen. Hij zou bij de betoging van vorige week donderdag onder meer een politiemotor in brand gestoken hebben. De onderzoeksrechter stelde hem in verdenking voor gewapende weerspannigheid, opzettelijke slagen en verwondingen op politieagenten met arbeidsongeschiktheid tot gevolg en verboden wapenbezit.

Gewapende overval op Brantano in Gent

BRON: De Morgen

GENT – Bij een gewapende overval op een vestiging van schoenenzaak Brantano hebben twee verkoopster gisteravond klappen gekregen en kreeg een van hen een vuurwapen tegen het hoofd geplaatst. Dat meldt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.
1441166_921683704526996_5576818699004496777_nDe overval gebeurde rond 18.15 uur op de schoenenwinkel in de Staakskenstraat in Gent. Er waren kort voor sluitingstijd nog twee kassiersters, twee verkoopsters en enkele klanten aanwezig, zegt het parket. Twee gemaskerde en gewapende mannen stapten de zaak binnen en grepen elk een verkoopster vast. Beide vrouwen kregen klappen en een van hen kreeg een vuurwapen tegen het hoofd geplaatst.

De daders eisten de inhoud van de kassa en gingen er met een onbekende geldsom vandoor. Ze zijn gevlucht met een fiets maar zijn voorlopig spoorloos. Politie en parket onderzoeken de zaak. De twee verkoopsters raakten lichtgewond maar moesten niet opgenomen worden in het ziekenhuis.

Kat overleeft 10 minuten in draaiende wasmachine

BRON: HLN.BE

Een kat is aan de dood ontsnapt in Nederland. Zorro zat tien minuten lang in een draaiende wasmachine. Zijn baasje was hem vergeten, zo vertelt ze.
10425889_921171584578208_667885488577335069_n

De vrouw, wiens identiteit niet bekend is, vertelde Tubantia dat haar kinderen het twee maanden oude beestje kwijt waren. Tijdens hun zoektocht kreeg de moeder ineens een ingeving: “Ik dacht: oh jee, hij zal toch niet in de wasmachine zitten?”Dat zat het diertje dus wel. Waarschijnlijk is hij er stiekem ingekropen: “Ik had er een wasje in gedaan en vulde dat later aan met nog een paar spullen. Toen moet Zorro er al in hebben gelegen. Ik heb niks gezien en hij maakte ook geen geluid”, aldus de vrouw.

Klachten
Toen de vrouw ging kijken, vond ze Zorro inderdaad in de wasmachine. Hij leek gezond, maar dat bleek later tegen te vallen. Het dier wilde na zijn bevrijding niet eten of drinken en kreeg last van zijn ogen. Het gezin is naar de dierenarts gegaan, die bang was voor een longontsteking, mogelijk veroorzaakt door het vuile water in de machine.

Met pilletjes en antibiotica werd de mogelijke longontsteking bestreden. Dat lukte onvoldoende. Twee dagen na het incident werd duidelijk dat Zorro de ontsteking daadwerkelijk had opgelopen. Om het te genezen werd hij in een zuurstof-kooi gezet. Dat hielp: “Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen. Maar ik kijk voortaan wel uit! Als ik alvast wat was in de machine doe, is het gevaar groot dat een kat daar op gaat liggen. Mij zal het niet weer gebeuren.”

Amerikaanse arts met ebola genezen in New York

BRON: Deredactie.be

NEW YORK, USA – De Amerikaanse arts Craig Spencer, die verzorgd werd in New York nadat hij het ebolavirus had opgelopen in Guinee, is genezen en mag vandaag het ziekenhuis verlaten. In de Verenigde Staten is er zo geen enkel bekend geval van ebola meer.
10500458_920510801310953_1451561164152837074_n

“Craig Spencer, de arts die in het Bellevue-ziekenhuis behandeld werd voor ebola, is na een strikte behandeling en een reeks tests gezond verklaard”, klinkt het in een persbericht. “Dokter Spencer vormt geen gevaar meer voor de volksgezondheid en zal het ziekenhuis morgen, dinsdag 11 november, mogen verlaten.”

Craig Spencer (33) werd in het Bellevue-ziekenhuis in Manhatten opgenomen op 23 oktober omdat hij symptomen van het virus vertoonde. Een test wees uit dat hij effectief besmet was met het virus. De recente epidemie van het virus eiste al 5.000 doden, vooral in West-Afrika

Slachtbank dreigt voor stier met homotrekjes

BRON: HLN.be – Eric Belsack

MAYO, Ierland – Het ziet er naar uit dat de dagen van Benjy geteld zijn. Benjy is een forse stier die door een Ierse boer werd aangeschaft om diens koeien te bevruchten. Blijkt echter dat de stier enkel oog heeft voor zijn mannelijke soortgenoten. En dus dreigt de knaap naar het slachthuis gebracht te worden.

De verwachtingen waren hoog gespannen toen de stier van het Charolais-ras zijn opwachting maakte op de boerderij in County Mayo. Al snel bleek echter dat Benjy zijn deel van het contract niet nakwam: geen enkele koe raakte drachtig.

10346308_919524601409573_8684214322718115036_n

Faalangst
Aanvankelijk werd gedacht dat de stier aan faalangst leed. De liefde in het openbaar bedrijven is immers niet iedereen gegeven. Een veearts werd ingeschakeld om de seksuele gewoontes van Benjy te monitoren. Die kwam tot de conclusie dat de stier enkel oog had voor zijn mannelijke evenknieën.

Te oud voor carrièreswitch
De boer, wiens naam niet bekendgemaakt wordt, zegt de seksuele geaardheid van zijn stier te aanvaarden. “Maar ik vrees dat er mij geen andere optie rest dan hem te laten slachten”, zegt de man. Volgens de veehouder is Benjy immers te oud om te castreren en hem een carrièreswitch als os te gunnen. “Een homoseksuele stier: ik wist niet dat het mogelijk was. Maar na professioneel advies moet ik me er bij neerleggen”.

Intussen heeft een nieuwe stier zijn intrede gemaakt op de Ierse boerderij. Inmiddels blijkt ook een aantal koeien zwanger. Arme Benjy.

Python valt vrouw aan op toilet

BANGKOK, Thailand – Vandaag bereikt ons het opvallende nieuws van een Thaise vrouw. Toen ze enige tijd op het toilet zat, werd ze plots aangevallen door een python.

10247227_919291101432923_737101547572608294_nDe Thaise vrouw kwam er gelukkig met de schrik van af. Controleer dus toch maar even de wc-pot als je op vakantie bent in Thailand.

 

 

Sinterklaas in Gouda begeleid door gewapende pieten

GOUDA, Nederland – In de Nederlandse stad Gouda werd de Sint bijgestaan door gewapende pieten. De interne veiligheidsdienst van de sint achtte het noodzakelijk om enkele pieten een pistool mee te geven tijdens zijn intrede.

Geruchten deden de ronde dat mensen de sint wouden ontvoeren om zo het sinterklaasfeest niet te laten doorgaan.

10624966_918921558136544_3958090954524165530_nGelukkig was de onrust nergens voor nodig en kon de Sint rustig zijn intrede afwerken. “Ondanks alles is hij er zeker klaar voor”, laat een piet nog weten.

 

Woningbrand leidt brandweer naar cannabisplantage

BRON: HLN.BE redactie

HARELBEKE – De brandweer van Harelbeke ontdekte vanmorgen rond elf uur een professionele cannabisplantage in de Boterpotstraat in Harelbeke. Ze werden opgeroepen voor een beginnende woningbrand door enkele buren die rook zagen opstijgen uit de rijwoning.

De brand op de eerste verdieping was snel geblust, maar de brandweer ontdekte wel een plantage van ongeveer 100 plantjes. Niemand wou enige commentaar kwijt, ook het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, wou in het kader van het onderzoek geen details meegeven.Op het moment van de brand was er niemand aanwezig in het pand, de oorzaak van de brand zou aan een kortsluiting te wijten zijn.

10418967_918841801477853_2352687588984538146_n

Coucke: “Ik steek mijn geld liever in 50 nieuwe bedrijven”

BRON: HLN.BE Stefan Grommen

“Ik snap al de heisa, maar ik ben ervan overtuigd dat ik veel meer aan de Belgische staatskas ga bijdragen door te investeren in nieuwe bedrijven.” Dat zei Marc Coucke in een reactie op de berichtgeving dat hij geen belasting moet betalen op de meerwaarde van de verkoop van zijn aandelen in Omega Pharma. Het farmabedrijf werd gisteren voor 3,6 miljard euro overgenomen door het Amerikaanse Perrigo.

10414527_918840151478018_4781237154164125626_n

Ik zal meer bijdragen aan staatskas via investering in nieuwe bedrijven

Marc Coucke

“Ik heb hierin altijd een sociaal en neutraal standpunt ingenomen”, verdedigde Coucke zich. “Ik zeg niet dat zoiets eerlijk is, maar het systeem is verkeerd. Wij hebben fortuinen betaald aan sociale lasten. De medewerkers verdienen niet te veel, ze kosten te veel. Ik ben een van de weinige ondernemers die ook tegen de indexsprong is.”

Coucke is ervan overtuigd dat hij veel meer aan de Belgische staatskas gaat bijdragen door te investeren in nieuwe bedrijven, “dan het nu in de niet-efficiënte bodemloze put van de Belgische overheid te steken”. “Het Belgische systeem kost veel te veel aan de werknemers. Ik steek het geld liever in vijftig nieuwe bedrijven.”

Coucke kondigde aan dat hij een nieuw fonds zal opstarten dat investeert “in startups van jonge Belgische IT- en internetwizards” en een fonds voor fundamenteel onderzoek naar kankerproducten.

Samson en Gert komen terug op TV!

Na meer dan tien jaar is het weer zo ver, Samson en Gert werken aan nieuwe afleveringen van Samson & Gert. Ook Van Leemhuyzen (Walter Baele), Alberto ofwel “meneer Spaghetti” (Koen Crucke) en de Burgemeester (Walter De Donder) zijn weer van de partij.

1477775_918068301555203_7930468233149558799_nDe nieuwe afleveringen van Samson & Gert zullen vanaf 11 december te zien zijn op Ketnet.

 

Sint komt aan in Antwerpen

Sinterklaas is aangekomen in Antwerpen. Hopelijk zijn er geen stoute kinderen bij.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Peuters willen “mooi” eten

De vorm waarin een maaltijd gepresenteerd wordt, is voor peuters belangrijker dan de smaak en de kleur ervan. Dat hebben onderzoekers aan de universiteit van Maastricht vastgesteld.

10354887_916446878384012_8858115793984206908_n

Wij deden een test bij onze peuters. Inderdaad de mooi gepresenteerde bordjes met ijs en chocolade aten ze veel liever dan de rommelige op elkaar geplette groentjes. Een tip om je peuter meer te doen eten!