Aantal tijgers in India neemt fors toe

BRON: demorgen.be

Het aantal tijgers in India is de voorbije jaren met bijna een derde toegenomen. Volgens het jongste tijgerrapport werden 2.226 roofkatten geteld. Dat deelde minister van Milieu Prakash Javadekar vandaag in New Delhi mee. Vier jaar geleden waren er nog maar 1.700 tijgers overgebleven in heel India. “Dit is een prachtprestatie”, zei Javadekar. Volgens hem leeft in India bijna 70 procent van de wereldwijde tijgerpopulatie. De natuurbehoudsorganisatie WWF noemde de stijging in een eerste standpunt sensationeel nieuws.

1010490_964498266912206_6014769270883258642_n

Een eeuw geleden leefden volgens de WWF in Azië nog rond de 100.000 tijgers. De jacht op wilde dieren en de internationale handel in onderdelen van tijgers zoals bijvoorbeeld hun beenderen lieten hun aantal drastisch verminderen. Vooral in de traditionele Aziatische geneeskunde is er vraag naar tijgerproducten. In 2006 dwaalden nog maar 1.411 tijgers door India.

Sindsdien treedt de regering meedogenloos op tegen stropers en vaardigde strenge regels uit in de beschermde gebieden. Dierenbeschermers achten de nu stabiel stijgende tijgerpopulatie een groot succes, rekening houdend met de hoge bevolkingsdichtheid in India.

WWF: “Geweldige comeback”
“De koning van de jungle viert vandaag een geweldige comeback”, meent Eberhard Brandes van het WWF-bestuur. India is er als boomend groeiland met een snel toenemende bevolking in geslaagd voor de derde keer op rij een positieve trend te bereiken. De WWF roept landen als Maleisië en Indonesië op dit voorbeeld te volgen en de bescherming van de dieren te intensiveren. Tegelijkertijd hekelde de organisatie evenwel dat de biotoop van de tijger in India steeds verder krimpt.

In 2010 hadden de tijgerlanden zich op een conferentie in St. Petersburg tot doel gesteld om tegen 2022 het aantal van deze roofkatten van 3.200 naar in totaal meer dan 6.000 te brengen. “Een actueel globaal cijfer is er niet”, zei Roland Gramling van WWF. Niet alle landen registreren immers het bestand van in het wild levende tijgers.