Veel hoge gasten voor begrafenis Fabiola maar geen Britse royals

BRON: Rik Arnoudt deredactie.be

BRUSSEL- Net als op de begrafenis van koning Boudewijn, in 1993, waren er veel buitenlandse gasten aanwezig op de uitvaartplechtigheid van koningin Fabiola. De volledige Belgische koninklijke familie uiteraard, maar ook buitenlandse gekroonde hoofden en vertegenwoordigers van andere vorstenhuizen, leden van de federale en regionale regeringen en verschillende oud-ministers. Opvallend: er was geen vertegenwoordiger van het Britse koningshuis.

10009894_938153836213316_8862958221007762264_n

Net zoals in 1993 werd de plechtigheid in de kathedraal van Sint-Michiels en Sint-Goedele geleid door kardinaal Godfried Danneels. In tegenstelling tot 21 jaar geleden – toen Fabiola nog opvallend in het wit gekleed was – was de hoofdkleur zwart.

De rouwstoet werd geleid door een duidelijk geëmotioneerde koning Filip en koningin Mathilde, vergezeld van hun vier kinderen. Daarnaast waren er ook koning Albert en koning Paola, prinses Astrid en prins Lorenz met hun kinderen en ten slotte prins Laurent en prinses Claire met hun drie kinderen.

Opvallend was dat kroonprinses Elisabeth en haar oudste broer prins Gabriel de voorbede lazen, gevolgd door prinses Louise (de oudste dochter van Laurent en Claire), prins Amedeo (oudste zoon van prinses Astrid en prins Lorenz), erfgroothertog Guillaume van Luxemburg en een Spaanse nicht van koningin Fabiola.

Ook de zogenoemde Argenteuil-tak was aanwezig: prinses Lea (weduwe van prins Alexander) en prinses Maria-Esmeralda.

Veel royals

De plechtigheid werd bijgewoond door tal van binnen- en buitenlandse royals en prominenten. Eerst en vooral was er een grote delegatie uit Luxemburg, met onder meer groothertog Henri en groothertogin Maria-Teresa, groothertog Jan (de schoonbroer van koningin Fabiola), erfgroothertog Guillaume en zijn echtgenote Stéphanie.

Uit Spanje waren koning Juan Carlos en koningin Sofia gekomen, uit Nederland prinses Beatrix, uit Zweden koning Carl Gustav en koningin Silvia, uit Denemarken koningin Margaretha, uit Noorwegen koning Harald, uit Japan keizerin Michiko, uit Thailand prinses Sirindhom en uit Marokko prins Moulay Rachid (broer van koning Mohammed VI). Ook de voormalige Iraanse keizerin Phara Diba, de gewezen Italiaanse troonpretendent Victor Emanuel en de voormalige Roemeense koning Mikhaël waren aanwezig

Opvallende afwezigen waren de Britse royals. In 1993 waren koningin Elizabeth en prins Philip nog zelf naar Brussel gekomen. Daarover uiten lezers in de Britse krant Daily Mail hun ongenoegen. “Ik vind het getuigen van een gebrek aan respect”, post iemand. “Schandalig dat niemand van het Britse koningshuis erbij was. Waarvoor betalen we hen?”, schrijft ieman anders. “Britse royals, schaam u”, luidt een andere post. De Britse ambassadeur in Brussel was wel aanwezig op de begrafenis.

Veel prominenten van vandaag en gisteren

Onder de aanwezige prominenten waren er de voorzitters van Kamer en Senaat, premier Charles Michel en ministers van de federale en regionale regeringen. Ook Jean-Claude Juncker was in de kathedraal, oud-premier van Luxemburg en kersvers voorzitter van de Europese Commissie.

Onder de voormalige ministers zagen we Herman De Croo, Melchior Wathelet Sr. en Paula D’Hondt. Uiteraard was ook Jacques van Ypersele de Strihou aanwezig, kabinetchef van koning Boudewijn en koning Albert.

Hoe dan ook heeft de laatste tocht van koningin Fabiola veel belangrijk volk naar Brussel gehaald, net zoals bij de uitvaart van koning Boudewijn op 7 augustus 1993.